„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Jēkabpils pašvaldība centīsies uzlabot Brīvdabas muzeja drošību

jekabpils.lv

26.aprīļa Jēkabpils pilsētas ārkārtas domes sēdē pieņemts lēmums nojaukt Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” ratnīcas (rijas) ēku, kas 13.aprīlī notikušā ugunsgrēka laikā tika gandrīz pilnībā nopostīta. Nodegušajai būvei ir veikta tehniskā apsekošana un sastādīts tehniskās apsekošanas atzinums. Tajā secināts, ka ugunsgrēkā nodegušās kultūrvēsturiskās ēkas – ratnīcas (rijas) konstrukcijas ir gājušas bojā vai tik lielā mērā bojātas, ka to izmantošana ēkas atjaunošanai nav iespējama. Ratnīcas (rijas) ēkas nojaukšanai piešķirti 6000,00 eiro no pašvaldības līdzekļiem apmaksu veikt no Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļiem avāriju un tamlīdzīgu seku likvidēšanai.

Pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis: “Varu izteikt lielu nožēlu par notikušo, jo nodegušā rija bija patiešām unikāla vēstures liecība. Vienlaikus vēlos pateikt lielu paldies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils nodaļas darbiniekiem par ļoti operatīvu rīcību ugunsgrēka laikā, jo tika nosargātas visas pārējās ēkas un ugunsgrēks likvidēts salīdzinoši īsā laikā. No 1.maija sākas aktīvā tūrisma vasaras sezona, tādēļ teritorija pēc iespējas ātrāk ir jāsakopj, jo kā zināms, “Sēļu sēta” ir viena no tūristu iecienītākajām vietām pilsētā.  Tāpat pašvaldība skatīsies, kā var uzlabot teritorijas drošības pasākumus “Sēļu sētā”. Patlaban iesaistīti visi atbildīgie dienesti, lai atklātu vainīgos, kuri nodarījuši šo lielo postījumu.” Pašvaldība arī nolēmusi vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar lūgumu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt naudu nodegušās rijas atjaunošanai.

Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe uzsver, ka ugunsnelaimē lielāks par materiālo zaudējumu ir kultūrvēsturiskā mantojuma zaudējums, jo gan rijas ēka, gan katrs priekšmets, kas tur atradās, bija patiešām unikāls un vērtīgs. Patlaban muzeja darbinieki ar pieaicinātajiem ekspertiem strādā, lai precīzi aprēķinātu nodarītā postījuma zaudējumu apmērus. Iepriekš tika minēts, ka aptuvenās ēkas atjaunošanas izmaksas varētu būt līdz 100 000 eiro.