„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Aukštaitija piedāvā daudzveidīgu atpūtu

Molētu Tūrisma centra vadītāja Daiva Kuliene demonstrē 3D pastaigu kosmosā // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpilī ieradās tūrisma informācijas centru pārstāvji no Zarasiem, Ignalinas, Utenas, Anīkščiem un Molētiem, lai reklamētu savu reģionu, kurš piedāvā daudzveidīgu atpūtu un plašu izklaižu klāstu.

Galvenais, kā uzsvēra lietuvieši, ir tas, ka viņu pārstāvētais reģions atrodas netālu no Daugavpils – tas ir tuvākais Latgales kaimiņš. Lai aizbrauktu uz Aukštaitiju, nav jātērē daudz laika, lietuviešu tauta mums ir tuva, savukārt komunikācijai var izmantot krievu valodu. Daugavpils pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vadītāja Ilona Maksimčika uzskata, ka, nobraucot 30 kilometrus, cilvēks jau atrodas ārzemēs, kur var apskatīt kaut ko jaunu un nepazīstamu.

 Aukštaitija, tāpat kā Latgale, ir bagāta ezeriem, un ar tiem ir saistīta lielāka daļa novada tūrisma objektu un izklaižu. Lietuvieši cenšas dažādot tūrisma jomu un pastāvīgi izdomā kaut ko jaunu. Piemēram, Molētu Tūrisma informācijas centrs piedāvā visiem interesentiem virtuālu ceļojumu laikā ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību. Ar 3D ķiverēm pārcelties 3000 gadus senā pagātnē un ceļot līdz mūsdienām. Lietuviešu prezentācijā Daugavpilī varēja izmēģināt šī ceļojuma fragmentu.

Utenas Tūrisma centra vadītāja Rasa Jasinevičiene, atbildot uz jautājumu, ko vajadzētu apmeklēt Utenā, ja ir laiks tikai vienam objektam, teica: „Strūklaku!” Muzikālā strūklaka ar ūdens ekrānu tika ierīkota Dauniška ezerā par godu pilsētas 750. gadadienai. Tā darbojas visu vasaru un ik dienu dienvidū iezaigojas dažādās krāsās, dejo un dzied. Savukārt vakaros noteiktā laikā strūklaka izskatās kā īsts lāzeršovs.

Ignalinas rajona Tūrisma informācijas centra vadītāja Marija Garejeva iesaka savā pilsētā apskatīt skulptūru „Ignas & Lina”, kas atklāj pilsētas nosaukuma izcelšanās leģendu, kā arī lielo gājēju tiltu pāri ezeram Paplovinis. Savukārt Ignalinas rajonā noteikti jāuzkāpj Ladakalnā Aukštaitijas nacionālajā parkā, no kura virsotnes paveras brīnišķīgs skats uz sešiem ezeriem.

Daugavpilieši interesējas par atpūtu Lietuvā

Anīkšči jau ieguvuši popularitāti Latvijā, pateicoties „pastaigai” pa koku galotnēm. Šajā tūrisma sezonā Anīkšču nacionālais parks piedāvā „muižnieku” brīvdienas – izjādes un atpūtu neoklasicisma stilā celtajā Burbišķu muižas kompleksā, kurš ir pilnībā restaurēts un rada XIX gadsimta gaisotni.

Aukštaitijas reģions ir piemērots ar gastronomiskajam tūrismam. Izņemot dažādu restorānu un kafejnīcu apmeklēšanu, daudzviet vīna, gaļas produktu vai lietuviešu nacionālo ēdienu pagatavošanas process ir interaktīvs. Piemēram, Šlininku ūdensdzirnavās (Zarasu rajons) var ne tikai paskatīties, kā līdz pat šim laikam darbojas trīssimt gadus vecā maltuve, bet arī piedalīties maizes cepšanā pēc senām lietuviešu receptēm.

Ar atpūtas iespējām Aukštaitijas reģionā var iepazīties Daugavpils Tūrisma informācijas centrā, kura speciālisti jau maijā dosies uz Lietuvu, lai prezentētu tūrisma iespējas Daugavpilī.