„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Balvos atklāts skvērs Balvu miesta dibinātājam – Antonam Rimovičam

Skvēra atklāšanas pasākums (Foto: Tatjana Vinogradova)

4.maijā Balvos, pasākumā par godu Latvijas simtgadei, svinīgi tika atklāts skvērs Balvu miesta dibinātājam, garīdzniekam un koktēlniekam Antonam Rimovičam.

Pasākums sākās ar Svēto Misi Balvu Romas katoļu baznīcā, kurā piedalījās Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, Šauļu bīskaps Eugenius Bartulis un citi garīdznieki. „Šīs dienas svētki - Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadiena - modina mūsos pārdomas par ļoti svarīgām vērtībām – par mūsu tautas brīvību, par katra atsevišķa cilvēka iekšējo un ārējo brīvību,” teica Jānis Bulis.

Pēc Svētās Mises notika skvēra atklāšanas pasākums, kurā piedalījās Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, vairāki Saeimas deputāti, tuvāki un tālāki viesi.

Balvu Romas katoļu draudzes prāvests Mārtiņš Klušs klātesošajiem atgādināja, ka „kalpodams Balvos, prāvests Antons Rimovičs ļoti daudz darīja baznīcas sakārtošanā. Tieši šeit sāka nopietni nodarboties ar koka griešanas mākslu, kurai, tāpat kā Dievam, palika uzticīgs līdz pat kapa malai. Par viņa grieztajiem koka tēliem kāds Lietuvas mākslas zinātnieks ir sacījis: “Kurš gan reizi mūžā ir saticis prāvesta Rimoviča veikumu, tam nekad vairs nebūs miera, un viņš vairs nekad nepaliks vienaldzīgs.””

 „Mums šogad priekšā ir ļoti nozīmīga valsts gadskārta – tie ir Latvijas100 gadi, un es domāju, ka balvenieši ar šo pieminekli, skvēru ir ienesuši lielu artavu šo svētku sagaidīšanā un tālākā svinēšanā,” tā savā uzrunā teica Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Jaunatklātais skvērs atrodas blakus Balvu Sakrālās kultūras centram. Tā ir kā piemiņas vieta, kurā ir uzstādīts piemineklis, kura pamatne ir Latvijas valsts kontūras formā, bet vietā, kur kartē atrodas Balvi, ir pats piemineklis veltīts Balvu miesta dibinātājam, uz kura stāv rakstīts “Latgolai poša Dīva syuteits. Leitovīts, kurs vysu myužu sapņōja par Leitovu, bet nūkolpōja Latvijai. Mōkslinīks, kurs atstōjis vērteigu sakralōs mōkslas montōjumu vairōkōs Latgolas bazneicōs. Teik saukts par Bolvu mīsta dybynōtōju.”

Antona Rimoviča skvēra projektu izstrādāja SIA “Vinoko” (mākslinieks Andrejs Ģelzis), bet pieminekļa autors ir balvenietis Vitālijs Peļņa (SIA “Tako SD”). Būvdarbus veica uzņēmums SIA “5V”. Projekta īstenošanai palīdzējuši daudzi – 21000,00 euro ir iegūti pateicoties Nacionālās apvienības deputātiem, 3240,00 euro ir no Balvu novada pašvaldības 2017.gada budžeta, bet 2798,48 euro ir Balvu katoļu draudzes līdzfinansējums. Projektēšanas darbus ir personīgi apmaksājusi Anna Ķuzāne.

Dienu iepriekš, 3.maijā, Balvu Novada muzejā tika atklāta izstāde "Antons Rimovičs: Dievam un Cilvēkam". Tā tapusi sadarbībā ar „Aušros” muzeju Šauļos un Rundāles pils muzeju, un tajā visu vasaru būs skatāmi 132 A.Rimoviča koktēlniecības darbi.

Izstādes "Antons Rimovičs: Dievam un Cilvēkam" atklāšana (Foto: no Balvu novada pašvaldības arhīva)