„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Apdrošinātāju asociācija: Jābūt trakam, lai vienotos par OCTA cenām

pexels.com

Apdrošināšanas uzņēmumiem jābūt “mazliet trakiem”, lai vienotos par obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) cenām, jo sodi par to ir bargi, Latvijas Radio pauda Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.
Viņš norādīja, ka pašlaik apdrošinātāji, kas Latvijas tirgū piedāvā OCTA, pieder starptautiskajiem koncerniem, un ja tiem būtu piemērots sods par konkurences pārkāpumiem, kas var sasniegt pat 5% no apgrozījuma, tie būtu “miljoni un miljardi”.

Abāšins arī atzina, ka pērn piedzīvotais OCTA kāpums deva rezultātus un apdrošinātāju zaudējumi būtiski samazinājās.  Pēdējo desmito gadu laikā zaudējumi bija vairāk nekā 50 miljoni eiro, bet šī gada pirmajā ceturksnī tie samazinājās līdz 120 000, kas “uz visa fona ir sīkums” un “gandrīz vai peļņa”.

Abāšins sacīja, ka tas, vai cenu kāpums bija pareizs lēmums, ir katra apdrošinātāja ziņā, bet svarīgi, lai klienti saņemtu atlīdzības, jo gadījumā, ja kāds apdrošinātājs nespētu tās izmaksāt, “kliegšana būtu lielāka nekā par cenu kāpumu”.

Konkurences padome turpina izpēti par OCTA cenu kāpumu, jo tā ir apjomīga un turpināsies vēl vismaz pusgadu.  Pētīt OCTA cenu kāpumu padome nolēma pērn augustā, reaģējot uz to, ka gada sākumā tika prognozēts, ka cena, kas autovadītājiem ir jāmaksā par OCTA, varētu pieaugt par 15% līdz 20%, bet daudzos gadījumos tā pieaugusi teju divkārt.


lsm.lv