„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.3 °C
apmācies

Elizabete Limanovska – Latvijas čempione šahā

Foto: Latvijas šaha federācija

Pagājušajā nedēļā Rīgā notika Latvijas šaha čempionāta fināls vīriešiem un sievietēm, kurā piedalījās 58 spēcīgākie Latvijas šahisti. Sieviešu konkurencē uzvaru izcīnīja astoņpadsmitgadīgā daugavpiliete Elizabete Limanovska, kura pārspēja deviņkārtējo valsts čempioni Lauru Roguli.

Līdz šim Elizabete divreiz piedalījās Latvijas čempionātā sievietēm (2015. un 2017. gads), taču augstāk par sesto vietu nebija izdevies pakāpties. Šoreiz, startējot no ceturtās reitinga pozīcijas, Elizabete nemaz necerēja iekļūt labāko trijniekā. Pārliecību par labu startu turnīrā nevairoja arī vidējais sagatavotības līmenis, jo Daugavpils Krievu vidusskolā – licejā mācības ir ļoti saspringtas. Taču Elizabete izcīnīja piecas uzvaras, divreiz – neizšķirts (6 punkti no 7 iespējamiem) un ieguva čempiones titulu pēc papildus koeficienta. Daugavpilietei paveicās arī ar pretiniecēm – Latvijas čempionāta finālā nepiedalījās finanšu ministre, lielmeistare un četrkārtējā čempione Dana Reizniece-Ozola.

Sākumā Elizabete pat nesaprata, ka izcīnījusi pirmo vietu, jo bija pārliecināta, ka zaudēs pēc papildus ballēm. Patīkamas sajūtas par gūto uzvaru pārņēma jau pēc apbalvošanas, atgriežoties Daugavpilī.

Elizabeti Limanovsku trenē starptautiskais lielmeistars un Starptautiskās šaha federācijas (FIDE) treneris Artūrs Neikšāns, kurš šajās sacensībās izcīnīja otro vietu, zaudējot lielmeistaram Ņikitam Meškovam. Tagad Elizabete plāno piedalīties skolu šaha olimpiādes finālā maijā, turnīrā „RTU Open” augustā, pēc tam – Eiropas jaunatnes čempionātā Rīgā un jauniešu pasaules čempionātā Grieķijā. Latvijas čempionāta zelts Elizabetei ir augstākais sasniegums valsts līmenī, jo līdz šim viņa bija septiņas reizes uzvarējusi meiteņu konkurencē, bet ne reizi – sieviešu sacensībās.