„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Par dzīvniekiem ir atbildīgs cilvēks

Neviens vien autovadītājs ir piedzīvojis situāciju, kad zem mašīnas riteņiem nokļūst savvaļas un mājdzīvnieki. Turklāt daudziem mūsu mazākajiem brāļiem šie gadījumi ir beigušies traģiski. Traumas gūst arī autovadītāji, pasažieri, tiek sabojāti transportlīdzekļi.

Simtiem ceļu satiksmes negadījumu

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ksenija Belova informēja, ka 2017. gadā reģistrēti aptuveni 500 gadījumi, kad notikusi automašīnu un savvaļas dzīvnieku sadursme. Visbiežāk par upuriem kļūst stirnas, aļņi un eži, retāk – mežacūkas, vilki un lapsas. „Liela nozīme ir tam, kādos apstākļos ticis notriekts dzīvnieks, -- ceļa zīmes „Savvaļas dzīvnieki” darbības zonā vai ārpus tās. Ja tas noticis zīmes darbības zonā, nav izslēgts, ka būs jāatlīdzina zaudējums Valsts meža dienestam (VMD). Savukārt, ja cietis mājdzīvnieks, jautājums jārisina ar tā īpašnieku,” skaidro Ksenija Belova.

Taču, jebkurā gadījumā, tiek veikta stingra visu notriekto dzīvnieku uzskaite. Šādās situācijās vienmēr ir daudz detaļu, kuras jāņem vērā, veicot izmeklēšanu, tostarp transportlīdzekļa apdrošināšanas jautājumi: „Cita lieta, ja dzīvnieks pēc sadursmes ar auto ir aizskrējis. Diemžēl gar mūsu ceļiem, atšķirībā no Eiropas, ne visur ir nožogojums, kas neļauj dzīvniekiem izskriet uz braucamās daļas.”

Dažkārt šādi negadījumi beidzas bēdīgi ne tikai dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem. „No 500 gadījumiem vienpadsmit šādās avārijās dažādas pakāpes traumas guva autovadītāji un pasažieri. Viena lieta, ja auto notriec stirnu, un pavisam kas cits, ja transportlīdzeklī pilnā ātrumā ietriecas pus tonnu smags alnis,” saka Ksenija.

Minētā tendence ir stabila, jo profilaksei šeit nav jēgas, -- viss atkarīgs no situācijas, kā arī dzīvnieka uzvedības un autovadītāja reakcijas. Šī gada četros mēnešos jau fiksēti 130 šādi negadījumi. Taču ir arī citi skaitļi, kuri paliek ārpus oficiālās uzskaites. Jo nav taču noslēpums, ka daudzi autovadītāji, nevēloties radīt sev problēmas, šādus negadījumus noklusē.

Pilnu rakstu lasiet 11.maija numurā.