„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Muzeju naktī – “Likteņšūpulis” Zaļajā sinagogā

rezekne.lv

Jau trešo gadu restaurētajā sinagogā apmeklētāji tiek aicināti uz Muzeju nakts aktivitātēm. Šīgada vadošo tēmu, par kuras simbolu izvēlēts šūpulis, sestdien, 19. maijā jau no plkst. 19.30 atklās vizualizēts stāstījums par ebreju dzimšanas un kāzu godu tradīcijām lektora Guntara Skudras izklāstā. Plkst. 20.00 Lūgšanu zālē tiks demonstrēta interesanta dokumentālā filma “Operācija “Kāzas”, ko veidojusi Izraēlas režisore Anata Zalmansone-Kuznetsova par savu vecāku likteni, kuri padomju laikā mēģināja aizdzīt lidmašīnu, lai aizbēgtu no PSRS.

Vakara gaitā apmeklētāji varēs apskatīt Rēzeknes mākslas skolas zīmējumu izstādi “Sinagoga bērnu acīm”, kā arī sinagogas sakrālo priekšmetu izstādi. Tieši sestdien ebreji svin nozīmīgus Toras saņemšanas svētkus – Šavuotu, tāpēc Mācību telpā skanēs šo svētku videomelodijas, bet visu vakaru uz ekrāna tiks demonstrēti videosižeti gan par macu cepšanu, gan videoklips “Rēzeknes ielas”, gan animācijas filma “Mozus likteņstāsts”, bet fonogrammās skanēs seno aškenazu liturģiskie dziedājumi Vlada Šulmana un kora “Balsis” izpildījumā. Tie apmeklētāji, kas vēlēsies padziļināti iepazīt sinagogas vērtības, plkst. 21.00 un 23.00 varēs ar gidu doties tematiskā ekskursijā “Ebreju sakrālo tradīciju liecības Zaļajā sinagogā”.

Savukārt sinagogas pagalmā atpūtas centra AD Story pavāri (par samaksu) piedāvās nogaršot ēdienus ebreju gaumē. Bet no pl. 22.00 muzicēs mūzikas grupas “Rēzeknes klezmeri” un viesi no Sanktpēterburgas “Dobra noch”.