„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Turpinās Jezupovas draudzes mājas būvniecība

Dinija Jemeļjanova

Lēnām, bet bez dīkstāves – tā norit 2014. gadā uzsāktā draudzes mājas celtniecība Naujenes pagastā līdzās Jezupovas katoļu baznīcai. Draudzes vecākā Staņislava Locika atzīst, ka temps gan pierimis, jo šobrīd nākas apjaust vēl pirms četriem gadiem neapzināto problēmu – draudze kļūst aizvien mazāka.

Draudzes mājas būvēšanas ideja saistīta nevis ar pašu draudzes locekļu vēlmi iegūt papildus telpas, bet gan ar prāvesta vajadzībām. „Vecajā draudzes mājā pastāvīgi ir mitrs un auksts,” stāsta S. Locika, „gandrīz katrs draudzes prāvests savā kalpošanas laikā to centies labot, remontējis, kā nu pratis, bet nesekmīgi.”

Tā pirms četriem gadiem tapusi ideja celt ēku, bet ne tikai prāvestam, bet arī draudzei, piemēram, plānots, ka tajā varētu notikt svētdienas skolas nodarbības bērniem. Ar pirmo soli, tehniskā projekta izstrādi, palīdzējusi Daugavpils novada dome, bet būvniecības uzsākšana bija iespējama tikai pēc kādas labvēles dāsnā ziedojuma. Rezultātā jau 2014. gadā ēkai ielikti pamati. S. Locika uzsver, ka šajā būvniecības posmā bijis liels vietējo atbalsts, daudz palīdzējis vietējais zemnieks Jānis Gaidelis. „Viņš palīdzēja ar betona atgādāšanu, darbaspēku, tehniku,” stāsta S. Locika, „var teikt, ka viņš ielika pamatus šai ēkai.” Savukārt pēc tam uzsākta aktīva ziedojumu vākšana no draudzes locekļiem, nosakot pat aptuvenās summas, cik būtu jāziedo.

Neparedzētā aizkavēšanās likumu dēļ

Darbus pēcāk palēnināja neparedzēti ierobežojumi. „Izrādījās, ka šai ēkai kategoriski aizliegts likt plastmasas logus. Arī durvīm jābūt senatnīgām,” S. Locika skaidro, ka ēka tiek celta aizsargājamā zonā. Kultūrainavai atbilstošu logu un durvju ielikšana izrādījās ne tikai dārgs prieks, bet arī aizkavēja būvniecību uz diviem gadiem, un draudzes locekļi sāka paust neizpratni. S. Locika situāciju skaidrojusi, bet pašai gan palicis neskaidrs fakts, kāpēc netālu esošajai kapličai drīkst būt plastmasas logi.

Pilnu rakstu lasiet 15. maija numurā.