„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Skrošu rūpnīcai skatu laukuma pagaidām nebūs RU

Skats uz pilsētu no rūpnīcas torņa // Foto: Aleksandrs Rube

Tuvākajā laikā Daugavpils skrošu rūpnīcas (DSR) 30 metrus augstajā tornī skatu laukums diezin vai tiks ierīkots, un ne tikai tāpēc, ka trūkst nopietna finansējuma, -- šķēršļus rada arī inženierbūves īpatnības.

Taču pirmie soļi skatu platformas izveidē DSR jau ir sperti – Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ziemā piešķīra rūpnīcai – muzejam 3000 eiro. Šī summa iztērēta laukuma skiču projekta izstrādāšanai, kuru varēs apskatīt Muzeju naktī 19. maijā.

„Mūsu tornis ir trešās pakāpes inženierbūve, kurā nav paredzētas gandrīz nekādas evakuācijas iespējas,” pastāstīja skrošu rūpnīcas gids Pāvels Kazakevičs, „pirmām kārtām, mums jādomā par apmeklētāju drošību, tāpēc skatu platformas projekts ir sarežģīts uzdevums.”

Pašlaik muzeja telpās tiek veidota jauna ekspozīcija. Plānots ierīkot atsevišķu izeju Ludzas ielas pusē, labiekārtot iekšpagalmu. Vienlaikus tiek meklēti komercnomnieki pamestajiem āra cehiem. P. Kazakevičs un citi entuziasti aicina daugavpiliešus ziedot eksponātus, kuri kaut kādā ziņā ir saistīti ar DSR vēsturi. Viņi labprāt pieņems arī brīvprātīgo palīdzību, kuriem šeit būs interesants darbs.

Skatu laukuma un nožogojuma izveidei nepieciešami aptuveni 15 000—20 000 eiro. Rūpnīcas īpašnieki cerēja, ka daļu summas izdosies saņemt, piedaloties pašvaldību biznesa ideju konkursā „Impulss”, taču saņēma atteikumu. Pilsētas domes Kultūras un izglītības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis pastāstīja, ka DSR neizturēja pārbaudi vairākos kritērijos. Taču tagad pašvaldībā tiek risināts jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu rūpnīcai – muzejam.