„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Grāmata ar eža adatām un burkāniem

Taktilās grāmatas idejas un skiču autore Jana Šlapaka // Foto: Egita Terēze Jonāne

Grāmata „Vmeste veseleje” („Kopā jautrāk”), kuru aprīļa nogalē pirmie pārlapoja Daugavpils 9. specializētās pirmsskolas izglītības iestādes bērni, nav parasta grāmata. Tā ir krāsaina, ar biezām un mīkstām auduma lappusēm, bet burti, attēli un dzejoļi iestrādāti lappusēs tā, lai tos varētu atpazīt aptaustot vai izlasīt braila rakstā.

Piedalīties grāmatas prezentācijā tika aicināti ne tikai bērni, bet arī Daugavpils domes lietu pārvaldniece Žanna Kobzeva, dzejnieki Stepanida Miloševiča, Ludmila Idzāne un Staņiskavs Volodjko. Ciemiņi tika apdāvināti ar maziem ozoliņu stādiem, kurus no pērn salasītajām zīlēm izaudzēja bērnudārza audzēkņi un pedagogi, pastāstīja iestādes vadītāja Ināra Andrijauskiene.  

Iļja Ustinovs ļoti ilgi šķirstīja grāmatu un brīnījās par zaķiem, kuriem var kustināt ausis un sataustīt ūsas, bet burkānu var noslēpt kabatiņā. Grāmatas lasītājiem Artjomam Djakovam un Polīnai Masļeņņikova ļoti iepatikās ezis, kuram adatu vietā ir pūkains kažoks.  

Tā ir otrā taktilā grāmata bērniem ar redzes traucējumiem, kas tapa pēc Daugavpils 9. pirmsskolas izglītības iestādes darbinieku ieteikuma. Tādas grāmatas ir roku darbs un tās iznāk daudzviet pasaulē. Zīmējot ezi, bija ilgi jādomā, kādām jābūt adatām, lai nesadurtu pirkstus, teica idejas, satura un zīmējumu autore, Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkas vadītāja Jana Šlapaka. Viņa pateicās Daugavpils bērnu un jauniešu centra „Jaunība” bērniem un skolotājiem, jo viņi realizēja visas idejas.

Savu artavu grāmatas veidošanā ieguldījusi arī Daugavpils biedrība „Punktu brālība” un tās vadītāja Raisa Lārmane. Viņa pateicās Janai Šlapakai par idejām, kuru pietikšot desmitiem citu grāmatu, un Daugavpils domei par finansiālu atbalstu.   

Jana Šlapaka atklāja, ka šogad ieraudzīsim trešo taktilo grāmatu, kas būs veltīta Latvijas simtgadei un valsts simboliem.