„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Kauņa un Daugavpils parakstīja „cietokšņu” līgumu

Domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs un Kauņas pašvaldības administrācijas vadītājs Gintars Petrausks // Foto: Aleksandrs Rube

Lai parakstītu pārrobežu sadarbības projektu „CIRCUIT”, Daugavpili apmeklēja Kauņas pašvaldības delegācija. Daugavpils un Lietuvas otras lielākās pilsētas sadarbības rezultātā tiks atjaunots Daugavpils cietokšņa septītais bastions un Kauņas cietokšņa sestais forts.

Kauņas pašvaldības administrācijas vadītājs Gintars Petrausks atzīmēja, ka daudzējādā ziņā viņš un kolēģi jau sen cenšas ņemt piemēru no Daugavpils vērienīgu projektu īstenošanā, atjaunojot  vēsturiskas vērtības. Savukārt projekts „CIRCUIT” stiprinās pilsētu draudzību un būs vēl viens solis tūrisma maršrutu veidošanā Latvijas un Lietuvas pierobežas zonā.

Projekta kopējais budžets ir 705 000 eiro, Daugavpilij – 367 000 eiro, Kauņai – 338 000 eiro. Savukārt 85% izdevumu sedz Eiropas reģionālās attīstības fonds, 10% ir pašvaldību līdzekļi, 5% -- valsts budžeta dotācija. Galvenais uzdevums ir palielināt ārvalstu tūristu apmeklējumu, kā arī nakšu skaitu, ko viesi pavada Daugavpilī un Kauņā. Abas šīs ieceres jārealizē līdz 2020. gada janvārim.

Daugavpils domes Attīstības departamenta vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins atzīmēja, ka saistībā ar Daugavpils cietoksni Kauņa ir viens no trim galvenajiem partneriem visa septītā bastiona sakārtošanā. Lietuvieši palīdzēs atjaunot vaļņa iekšējās daļas oriģinālo izskatu. Savukārt līdzīga Latvijas un Krievijas projekta ietvaros tiks restaurēta bijusī pulvera noliktava, lai vēlāk tur ierīkotu keramikas muzeju, bet Lietuvas, Baltkrievijas un Latvijas trīspusējā sadarbība būs vērsta uz bastiona kazemātu restaurāciju un Marka Rotko centra fondu glabātavas paplašināšanu. Šo divu projektu īstenošanai jāsākas šī gada jūnijā.

Kauņā sadarbības rezultātā tiks atjaunots Kauņas cietokšņa sestais forts, kurš jau tagad, ar Lietuvas armijas palīdzību, pakāpeniski pārtop muzejā, kurā izveidota ieroču izstāde. Taču, kā pastāstīja Kauņas domes Kultūras mantojuma nodaļas vadītājs Sauļus Rimas, šī muzeja eksponātiem pagaidām nav nekādas vēsturiskas vērtības. Šajā ziņā darbs pie Tehnikas un vēsturiskā mantojuma muzeja izveidis Daugavpils cietoksnī lietuviešu kolēģi vēro ar baltu skaudību.