„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Križu iedzīvotāji nevēlas jaunus kaimiņus

Križu iedzīvotājus uztrauc mikrorajona liktenis // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims, pilsētas pašvaldības struktūru vadība un deputāti tikās ar Križu iedzīvotājiem. Cilvēkus satrauc deinstitucionalizācijas (DI) projekts, kura ietvaros šajā attālajā mikrorajonā plāno izmitināt cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem. Križos plānots iekārtot četrus dzīvokļus 12 cilvēkiem.

Rihards Eigims jau pašā sākumā piedāvāja dialogu veidot tā, lai tas būtu maksimāli konstruktīvs. „Mums ir radusies nevis problēma, bet jauna tēma apspriešanai,” viņš teica. Taču vietējie iedzīvotāji to uztver pārlieku emocionāli un sāpīgi, tāpēc saruna „kā pa sviestu” saprotamu iemeslu dēļ nesanāca.

Kāpēc Križi?

Križu iedzīvotāji jau tāpat uzskata, ka viņu mikrorajons nav gana labvēlīgs: „Visu slikto – uz Križiem, itin kā šeit būtu vieta, kur izgāzt atkritumus. Pie mums jau tāpat pietiek zaņķu, čigānu utt.,” viņi pauda savu sašutumu. Tāpat arī šoreiz – kad ievajadzējās vietu, kur izmitināt cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem, atkal atcerējās Križus.

Uz iedzīvotāju jautājumu, kāpēc prioritāte ir tieši viņu rajons, jo tukšu dzīvokļu ir papilnam visā pilsētā, plašāka atbilde netika sniegta. Pēc R. Eigima teiktā, neatkarīgi no tā, par kuru mikrorajonu būtu runa, tur izveidotos tāda pati situācija un iedzīvotāji būtu neapmierināti.

Križu iedzīvotāji uzskata, ka būtu loģiski šādus cilvēkus izvietot vietās ar attīstītāku infrastruktūru, piemēram, centrā – tur viņi, neapšaubāmi, integrētos labāk. Jo tieši ar šādu mērķi viņi arī tiek izmitināti. Turklāt centrā ir poliklīnikas, aptiekas, policija utt., savukārt Križos nekā no tā nav, un, kā teica iedzīvotāji, viņiem tas viss ir nepieciešams.

Pilnu rakstu lasiet 18.maija numurā.