„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+10.1 °C
daļēji mākoņains

„Laismeņa” dejos tūkstošiem soļu koncertā

„Laismeņa” pirms svētku koncerta

Daugavpils Latviešu kultūras centra deju ansamblis „Laismeņa” dejo 30 gadus. Lai koncerts veidotos kā vienots raksts, kolektīva dalībniekiem nereti vienā dejā jādejo vismaz 400 soļi.  Kolektīva dibinātāja Lilija Graudiņa un pašreizējā vadītāja Diāna Soldāne atzīst, ka „Laismeņa” ir deju mīlošs un dejā mūžīgi jauns kolektīvs.

„Deju kolektīvs šogad skatē A grupā saņēma lielāko punktu skaitu kolektīva vēsturē, tāpēc šovasar atkal Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos dejos līdzās Latvijas labākajiem tautas deju kolektīviem. Katrs dejotājs iegulda milzīgu darbu, tāpēc „Laismeņa” tiek atzinīgi novērtēta ne tikai pašmāju koncertos, bet arī uz ārzemju festivālu skatuvēm,” saka Diāna un aicina lasītājus apmeklēt koncertu „Latvijai ir Laismeņa un Laismeņai ir Latvija”, kas notiks 19. maijā pl. 16.00 Vienības nama koncertzālē.

Koncertos satiekas emocijas un enerģija

Savukārt dejotāji mēģinājumā uzsver, ka viņiem dejot nozīmē elpot. 

Aigars teic, ka deja rada tādas emocijas, kādas ir tikai dejai: „Kad tu esi uz skatuves, ir tikai deja. Bet, kad koncerts beidzas, esi laimīgs.” Karīnai patīk brīdis, kad koncertā var iepriecināt skatītājus ar skaistām dejām. 

 „Būt kopā ar „Laismeņu” - tā ir iespēja trīs stundas satikties ar labiem draugiem, aizmirst par darbu un labi pavadīt laiku,” atzīst Evita.

Aina iestarpina, ka „Laismeņa” ne tikai palīdz relaksēties pēc darba, bet arī dod iespēju parādīt citiem, ko dejotāji prot, kā arī paceļot.  Anna izjūt gandarījumu par padarīto darbu mēģinājumos un koncertos. „Dejojot „Laismeņā”, jūtos daļa no kaut kā brīnišķīga. Mēs nekautrējamies sacīt otram, ka deja izdevās, vai uzsmaidīt cits citam. Kopīga deja un saruna aizpilda sirdi,” saka Anna. 

„Laismeņa” mēģinājumā

Savukārt Dārta pauž prieku, ka „Laismeņa” arī šogad brauks uz  dziesmu svētkiem: „Dejosim vienotā solī - tā ir vārdos neaprakstāma sajūta”     

Interesanti, ka „Laismeņā” dejo vairāki bijušie Ilūkstes 1. vidusskolas deju kolektīva „Ance” dejotāji. Gan „Laismeņa”, gan „Ance” draudzējas ilgus gadus, un, kā teic Rūdolfs, dejojot vēl Ilūkstē, „Ances” vadītāja Anita Meikšāne bieži teikusi - skatieties, kā dejo „Laismeņa”. Tikmēr repetitors Mārtiņš atminējās kādos svētkos publikas sacīto, ka „pūtēji” nopūš garastāvokli, bet „Laismeņas” dejotāji „uzdejo” (lasi - uzlabo) to.

Pilnu rakstu lasiet 18. maija numurā.