„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Vai atdzims Lašu pilskalns?

pilskalns Vienīgā palikusī Lašu muižas ēka – vārtu sarga namiņš // Foto: Dinija Jemeļjanova

Lašu pilskalns Eglaines pagastā ir valsts nozīmes arheoloģijas aizsardzības piemineklis, bet par 19. gadsimta beigās celto muižas pili mūsdienās te liecina vien drupas. Šī gada februārī Ilūkstes novada dome lēma par ēkas „Lašumuiža” pārņemšanu savā īpašumā. Vietējie gan norāda, ka pašvaldībai par pilskalna un netālu esošā Stendera muzeju potenciālu tūrisma attīstībai novadā ir atgādināts, bet līdz šim ierosmes nav sadzirdētas. 

Īpašumā pārņemtā ēka ir kādreizējā muižas kompleksa vārtu sarga mājiņa (vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis). Tā šobrīd ir vienīgā ēka, kas līdz mūsdienām saglabājusies no poļu dzimtas Pšezdzecku valdījuma laikos celtā muižas kompleksa. Muižas pils celta neogotikas stilā 1881. gadā, bet nopostīta Pirmajā pasaules karā. Pēc Pirmā pasaules kara apdzīvojama bija vēl arī kalna pakājē esošā kompleksa ēka, kas pirmajā Latvijas neatkarības periodā tika izmantota kā kultūras nams. Tomēr šīs ēkas likteni vietējie atceras ar rūgtumu, jo padomju laikos ēku izzaga un izdemolēja.

2016. gadā vietējie aktīvisti vērsās pie domes, lai tā ēku pārņemtu savā īpašumā, jo jumts atradās kritiskā stāvoklī un ēka draudēja sabrukt. Lūgumu parakstīja 60 vietējie iedzīvotāji, lielākoties no biedrības „Stendera novadnieki”. Tās pārstāve Stefānija Lazdāne skaidro, ka rezultātā jumts tika atjaunots, bet par ziedotāju līdzekļiem, kuru vidū bija gan vietējie iedzīvotāji, gan domes vadības pārstāvji.

Šobrīd, vairāk nekā pēc gada, dome lēmusi par ēkas pārņemšanu savā īpašumā (līdz šim tai bija bezīpašnieka mantas statuss). Ilūkstes novada domes sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Pavlovska skaidro, ka ēka ir pārņemta, bet konkrētu plānu vēl nav. Arī Eglaines pagasta pārvaldes vadītāja Marta Petrova norāda, ka idejas par šīs vietas attīstību būs atkarīgas no pašvaldības iespējām.

Pilnu rakstu lasiet 15. maija numurā.