„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
neliels lietus

3000 Latgales jaunieši pārbauda savas balss spēku

Publicitātes foto

Līdzdalības pasākumu #BalsoTu! ietvaros vairāk nekā 3000 bērnu un jauniešu lēmuši par praktiskiem un sev nozīmīgiem jautājumiem, t.sk., improvizētas vēlēšanās ar īstu balsošanu notika Rēzeknes, Līvānu un Ludzas bērnu un jauniešu centros (BJC) un novada skolās.

Šajā gadā #BalsoTu! noslēgums notiks Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā “Zeimuļs” - uzzināsim, PAR KO? latgaliešu jaunieši gatavi balsot: ceturtdien, 24.maijā, plkst. 15.00.

Eiropas Parlamenta biroja (EPB) Latvijā organizēto Jaunatnes līdzdalības pasākumu #BalsoTu! mērķis ir veicināt jauniešu un bērnu izpratni par demokrātiju un attīstīt pilsoniskuma un līdzdalības prasmes.

Marta Rībele, EPB Latvijā vadītāja: “Pārmaiņas ir iespējamas #BalsoTu! Jaunatnes līdzdalības pasākumu mērķis mudināt gūt pieredzi un izprast KĀPĒC?, PAR KO? un KĀ? balsot. Piedaloties vēlēšanās, izlemjam savu, Latvijas un Eiropas nākotni.”

#BalsoTu! PAR KO? Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra “Zeimuļs” bērni un jaunieši laika posmā līdz noslēguma pasākumam vērtējuši centra darbību piecu gadu laikā un sagatavojuši priekšlikumus, ko vajadzētu mainīt vai uzlabot. Labākie priekšlikumi tiks ieviesti “Zeimuļs” ikdienā. Līvānu novada jaunieši lēma, cik bieži Līvānu BJC vajadzētu rīkot diskotēkas Līvānu novada kultūras centrā. Savukārt Ludzā lemts, vai bērnu un jauniešu centrā ir vajadzīga spēļu istaba brīvā laika pavadīšanai. Atgādināsim, ka pagājušajā gadā līdzīgas improvizētas vēlēšanas norisinājās Rīgas Skolēnu pilī (RSP) - audzēkņi lēma, kādu atpazīstamības zīmi ar RSP simboliku viņi vēlētos nēsāt ikdienā un kādā kopīgā mācību gada noslēguma pasākumā piedalīties.

Noslēguma pasākumā “Zeimuļs” piedalīsies arī Rēzeknes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ilona Turka, kas jauniešu balsošanas rezultātus un procesu komentēs kontekstā ar vēlēšanu norisi Latvijā.

Eiropas Parlamenta biroja organizētie Jaunatnes līdzdalības pasākumi #BalsoTu! jau otro gadu motivē jaunāko sabiedrības daļu rast atbildi uz jautājumiem: 

· KĀPĒC? Jelgavā 14.aprīlī biedrības “Debašu centrs” turnīrā skolēni no visas Latvijas debatēja, kāpēc ir svarīgi piedalīties vēlēšanās. Debatētāju sniegumu novērtēja Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks un Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

· KĀ? Jēkabpilī, Viesītē un Rubeņos (Jēkabpils novads) jaunieši veidoja pārmaiņu projektus – zīmējumos un skicēs parādot, kā savu apkārtni padarīt labāku un jauniešiem draudzīgāku. Izvērtēšana un noslēgums notika 21. maijā Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā  ar Eiropas Parlamenta deputāta Roberta Zīles dalību.

· PAR KO? Rēzeknē, Līvānos un Ludzā jaunieši balsojot risināja sev svarīgus jautājumus. Rezultāti tiks paziņoti 24. maijā plkst. 15.00 Rēzeknē, Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā “Zeimuļs”.