„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.4 °C
apmācies

„Augšdaugavas” svētki šogad aizvadīti gan uz ūdens, gan krastā

Dalībnieki gan saņēma piemiņas zīmes, gan paši izgatavoja – brauciena noslēgumā uz siena zārdiem tika atstātas latvju zīmes ar dažādiem novēlējumiem // Foto: Dinija Jemeļjanova

Solis pie soļa un airis pie aira - 20. maijā Slutišķu sādžā Naujenes pagastā pulcējās laivotāji un tautas mākslas cienītāji. Svētdien šeit norisinājās starptautiskais tautas mākslas festivāls „Augšdaugava” un noslēdzās laivu brauciens „100 laivas Latvijai”.

Festivāls Daugavpils novada dabas parkā „Daugavas loki” šogad notika Latvijas simtgades zīmē. Kopumā šeit pulcējās tautas mūzikas, deju, folkloras kopu un amatierteātru dalībnieki no Rīgas, Daugavpils novada, Alūksnes, Daugavpils, Dobeles, Ērgļiem, Indras, Usmas, kā arī no Lietuvas un Itālijas, apmēram 4000 dalībnieku, lēš festivāla rīcības komitejas priekšsēdētājas vietniece Ināra Mukāne. „Priecē, ka festivāls kļuvis tik populārs un dalībnieki mēro ceļu pat no attālām vietām, - Ventspils, Alūksnes. No Rīgas VEF Kultūras pili vien pārstāvēja 70 dejotāji,” stāsta I. Mukāne.

Pasākuma atklāšanā piedalījās zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, bet noslēgumā organizatoriem un dalībniekiem pateicās Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska.

Apmeklētāji varēja piedalīties dažādās aktivitātēs, piemēram, spilvenu kaujās un izmēģināt savu balsi, piedaloties skanīgākā sauciena meklējumos. Vakarā skatītājus priecēja solista Nikolaja Puzikova un grupas „Baltie lāči” koncerts.

Brauciena „100 laivas Latvijai” noslēgumā apmēram 200 tā dalībnieki Slutišķus sasniedza neilgi pirms festivāla lielkoncerta „Simtiem loku izlocīju”. Braucēju vidū bija gan vietējie, gan ūdens tūristi no visas Latvijas, kas jau sestdien satikās saietā „Lielais plosts 2018”. Dalībnieki ceļu uzsāka svētdienas rītā Krāslavā, bet noslēdza pēcpusdienā Slutišķos, mērojot 25 kilometrus pa Daugavas straumi, informē tūrisma aģentūras „TAKA” vadītājs Rolands Gradkovskis.

Dažādi uzdevumi braucienu papildināja gan uz ūdens, gan krastā. „Krāvām malku, veidojām koka ornamentus,” stāsta dalībnieks Ainārs Streļčs, kas ceļu mēroja kopā ar sievu Guntu. Pusceļā dalībnieki piestāja Lielbornes muižā, kur saņemtas koka medaļas ar uzdevumu – atstāt savu novēlējumu Latvijai. Tomēr galvenais uzdevums bija ar laivām upē sastāties tā, lai izveidotu frāzi „Latvijai 100” un to varētu piefiksēt ar videokameru. R. Gradkovskis atzīst, ka arī ar šo uzdevumu izdevies tikt galā.