„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Iepērkamās siltumenerģijas apjoms sarūk siltā laika dēļ

Aleksandrs Rube

Pagājušajā nedēļā Daugavpils domē notika PAS „Daugavpils siltumtīkli” un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvju apspriede, kurā tika nolasīti ziņojumi par jaunā tarifu plāna projektu. Ja resursu un ražošanas izmaksas paliks nemainīgas, galīgais tarifs, ņemot vērā akcīzes nodokli, būs 50,37 eiro par megavatstundu.

Neskatoties uz aktuālo problēmu, ko rada apkures rēķinu apmaksa, uz tikšanos ar SPRK neieradās neviens pilsētas iedzīvotājs. Taču apspriedē tika akcentētas vairākas svarīgas tendences, kuras ietekmē siltumenerģijas izmaksas Daugavpilī. Tika minēta gaisa temperatūras paaugstināšanās un siltumtīklu efektivitātes pieaugums (lietderīgas koeficients 95%), kā rezultātā iepērkamās siltumenerģijas apjoms ik gadu samazinās aptuveni par 1—2%. Laikposmā no 2015. līdz 2018. gadam šis rādītājs sarucis vairāk nekā par 7%.

Jaunajā projektā tiek ņemts vērā minimālās darba alga pieaugums, sociālā nodokļa iemaksu palielināšanās, dabas resursu nodokļa pieaugums, kā arī jaunā koģenerācijas elektroenerģijas nodokļa ieviešana. „Daugavpils siltumtīkli” apkopoja savus plānus 2018.—2020. gadam. Tajos ietilpst jaunas biodegvielas katlumājas celtniecība TEC-3 zonā, jaunas lokālās katlumājas būvniecība Cēsu ielā, jaunus koģenerācijas iekārtu izbūve TEC-1 un TEC-3. Pateicoties tam visam, siltuma zudumiem līdz 2020. gadam jāsamazinās vismaz par 10 000 megavatstundu, bet kaitīgo izmešu apjomam – par 1,6 tonnām.

Plānoto galīgo tarifu 50,37 eiro par megavatstundu veido ražošanas izdevumi (38,7 eiro/MWh), pārvaldīšanas un siltuma sadales izdevumi (9,8 eiro/MWh), komercizdevumi (0,7 eiro/MWh) un akcīzes nodoklis (1,17 eiro/MWh). Saskaņā ar tarifu plānu izskatīšanas noteikumiem, tarifa galīgajai apstiprināšanai var būt nepieciešamas maksimāli 130 dienas, savukārt tarifs stājas spēkā 30 dienu laikā kopš publicēšanas izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Uzziņai

  • Apkures tarifs Daugavpilī 2018. gada aprīlī bija 50,53 eiro/MWh, maijā tas pieauga līdz 52,86 eiro/MWh
  • Vidējā gaisa temperatūra aprīlī bija +9,0 grādi C
  • Viena kvadrātmetra apsildīšanas vidējās izmaksas aprīlī – 0,39 eiro
  • Fizisko un juridisko personu kopējais parāds par siltumenerģiju 2018. gada 1. maijā – 3,54 miljoni eiro