„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Juris Mukāns svinēs priesterības zelta jubileju

Egita Terēze Jonāne

Daugavpils Svētās Dievmātes Marijas katoļu draudzes prāvests Juris Mukāns šogad svin trīskāršu jubileju -- priesterības 50, kalpošanas draudzē 30 un dzīves 80 gadu jubileju. 26. maijā pl. 12.00 notiks priesterības zelta jubilejas Svētā Mise.

Tūkstošiem dievkalpojumu

Jura Mukāna kalpošana jeb darbadiena sākas pirms pl. 5.00 un noslēdzas pēc pl. 21.00, dažreiz arī naktī, ja steidzami jābrauc pie slimnieka. Priesteris atzīst, ka visu dara skriešus -- tā dienu var izdzīvot pilnvērtīgi un Dieva godam.

Priesteris joko, ka nav tādas finanšu ministrijas, kas rēķinātu, cik cilvēki ir saņēmuši garīgos pakalpojumus -- Svēto komūnija, Kristību, Laulību un citus sakramentus. Taču, ja ņem vērā, ka tie ir 1--2 dievkalpojumi dienā, tad gadā viņš notur vidēji 800--900 dievkalpojumus. Ja šos skaitļus pareizina ar 50 kalpošanas gadiem, tad priestera devums ticīgajiem ir gandrīz 50 000 Svētās Mises. „Skaitļiem jau nav nozīmes. Priesteris kalpo Dieva godam. Bet Dievs savā mīlestībā atklājas tad, kad tu patiešām dari to no sirds,” saka prāvests.   

Tikmēr draudzes ticīgie par Juri Mukānu saka tā: „Mūsu mīļais prāvests, viņš strādā daudz un no sirds.” Prāvests vada kristības un laulības, apmeklē slimniekus, izvada pēdējā gaitā, dodas uz Daugavpils reģionālo slimnīcu un Plaušu slimību un tuberkulozes nodaļu, lai ar grēksūdzes un Vissvētāko Sakramentu stiprinātu slimniekus un noturētu Svēto Misi. Priesterim ir uzticēta arī Daugavpils pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālā centra klientu garīgā aprūpe.

„Dievs ir jādod visiem,” pie šī dzīves moto priesteris pieturas jau no pirmās kalpošanas dienas.

Prāvests atminas, ka nekad nav jutis apkārtējo naidu ticības dēļ. Gan mācoties Kalupes septiņgadīgajā skolā un Daugavpils 1. vidusskolā, gan dienot padomju armijā Krasnojarskas apgabalā, -- visur Juris Mukāns lūdza Dievu, apmeklēja Svētās Mises, lai gan valdošā vara sludināja ateismu jeb Dieva noliegšanu.

Stāsta Juris Mukāns: „Ja cilvēks nelokās savā ticībā kā koks vējā, tad pat vislielākais pasaules ļaunums nespēj viņu salauzt. Tikai Dievs spēj dot tādu mieru sirdī, kāds nav atrodams pasaulē. Stipras ticības augļi ir pastāvīga lūgšana, savukārt laba lūgšana stiprina ticību.”   

Pilnu rakstu lasiet 25.maija numurā.