„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Atraka viduslaiku apbedījumu

Rēzeknē, veicot Latgales ielas rekonstrukciju, atrasti cilvēku kaulu fragmenti un daļēji atrakts apbedījums. Arheologi uzskata, ka šie atradumi liecina par to, ka viduslaiku kapi iepretim tagadējam centrālajam tirgum bijuši lielāki, nekā tika uzskatīts iepriekš.

Kaulu fragmenti atrasti zemē 1,5—2 metru dziļumā. Par to uzreiz tika paziņots policijai un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai. Apskatījuši mirstīgās atliekas, inspekcijas darbinieki secināja, ka šim atradumam diezin vai ir kāda arheoloģiska vērtība. Taču otrs atradums – apbedījums pie ēkas Latgales ielā 87 (iepretim Jēzus Sirds baznīcai), visdrīzāk, attiecināms uz viduslaiku periodu. Viena metra dziļumā atrasts galvaskauss, roku un kāju kauli, kā arī sapuvušas koksnes atliekas.

Speciālisti pastāstīja, ka agrāk senie apbedījumi tika iznīcināti, taču tie nav zaudējuši kultūrvēsturisko vērtību, tāpēc atrastās pagātnes liecības ir jādokumentē saskaņā ar arheoloģisko pētījumu metodiku. Būvdarbi Latgales ielas posmā starp 63. un 89. ēku jau atsākušies un turpinās kvalificēta arheologa uzraudzībā.


Foto - Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI)