„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Lauksaimniecības darbu sezonā aktivizējušies krāpnieki

freeimages.com

„Latgales Laika” redakcijā vērsās Daugavpils novada zemnieki, kuri kļuvuši par krāpnieku upuriem, kas fiktīvi pārdod lauksaimniecības tehniku. Cietušie lūdz visus būt piesardzīgākiem un neiekrist afēristu slazdos.

Sventes pagasta iedzīvotājs nolēma iegādāties savācējpresi. Piemērotu tehniku viņš atrada sludinājumu portālā ss.com. Visu informāciju par firmu pārbaudīja „Lursoft” datu bāzē un uz norādīto kontu pārskaitīja priekšapmaksu 50% apmērā. Jāpiebilst, ka tas bija Polijas bankas konts. Pārdevēji to skaidroja tādējādi, ka neuzticas Latvijas bankām. Kad maksājums bija veikts, piezvanīja cits šīs firmas pārstāvis un pieprasīja visu summu, savu prasību pamatojot ar to, ka iepriekšējais darbinieks, kurš pašlaik ir atvaļinājumā, darījumu kārtojis nepareizi, visas summas vietā pieprasot vien pusi. Zemnieks piemaksāja nepieciešamo summu, bet pēc tam „pārdevēja” tālruņa numurs vairs nepastāvēja.

Saistībā ar šo un daudzām citām lietām jau notiek izmeklēšana. Ekonomikas policija 2018. gadā no janvāra līdz maijam saņēmusi jau 12 iesniegumus no Latvijas iedzīvotājiem, kuri vēlējās iegādāties tehniku, pārskaitīja uz fiktīviem kontiem avansu vairāku tūkstošu eiro apmērā un tika apkrāpti. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Sprudzāne informēja, ka Zemgalē fiksēti 2 šādi gadījumi, Kurzemē un Vidzemē – 3, bet Latgalē – jau 4.

Noziedznieki darbojas pēc noteiktas shēmas – izvieto lauksaimniecības tehnikas fotogrāfijas un tās aprakstu sludinājumu portālos, norāda izdevīgu cenu (nedaudz mazāku par tirgus cenu). Krāpnieki izmanto vairs neeksistējošu firmu nosaukumus, vai nedaudz mainītus esošu firmu nosaukumus, tāpat tiek izmantotas elektroniskā pasta adreses un tālruņi, kuri ir līdzīgi īsto dīleru adresēm un tālruņiem (maina vienu ciparu vai burtu). Komunikācija ar pircēju notiek pa telefonu un e-pastu un, visbiežāk, tiek pārtraukta, kad pircējs ir pārskaitījis priekšapmaksu.

Kopumā zemniekiem jau ir izkrāpti vairāki desmiti tūkstošo eiro. Ekonomikas policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa aicina iedzīvotājus rūpīgāk pārbaudīt sludinājumu portālos ievietot informāciju un nekādā gadījumā nepārskaitītu naudu par preci, kuru nemaz nav redzējuši.