„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Mūzika līdz pēdējam pilienam

Katram instrumentam ir interesanta vēsture // Foto: Jeļena Čursina

Rēzeknes novada dome apkopoja 2017. gada uzņēmējdarbības rezultātus. Konkursā „Rēzeknes novada uzņēmējs” nominācijā „Gada tūrisma pakalpojumu sniedzējs 2017” uzvarēja Gunārs Igaunis, SIA „Balt Harmonia” īpašnieks, viņš izveidojis arī Mūzikas instrumentu muzeju un Šmakoukas muzeju.

Mūzika visur un it visā

Var teikt, ka Gunārs ir uzņēmējs, kurš saprot, kas cilvēkiem, tostarp arī tūristiem, ir vajadzīgs. Apmeklējot G. Igauņa izveidotos muzejus, darbosies visi cilvēka  sajūtu receptori. Un tie nav vienkārši muzeji, bet neliela sēta, kura atrodas Gaigalavas ciema centrā Rēzeknes novada ziemeļdaļā. Mūzika šajā vietā ir ik uz soļa, pat akai lielā pagalma vidū ir muzikāls noformējums.

Gunāra dzīve tā vai citādi vienmēr bijusi saistīta ar mūziku. Viņš absolvēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu un vienmēr strādāja par mūzikas skolotāju. Bet, kā teica mūziķis, šīs profesijas pārstāvim jāprot spēlēt dažādi instrumenti. „Skolotājam jāprot gan pūst tauri, gan spēlēt ģitāru, gan strinkšķināt balalaiku,” ar nelielu ironijas pieskaņu saka Gunārs. Droši vien, tāpēc viņam nav mīļākā instrumenta, taču G. Igaunis piebilst – ja kādam instrumentam ir veltīts vairāk laika, tas arī ir sirdij tuvāks. Šāds instruments viņam ir akordeons, kuru mūziķis mīļi dēvē par „maizes devēju”. Pirmkārt, akordeona spēli viņš apguva pašmācības ceļā, otrkārt, instruments bija kopā ar Gunāru kā galvenais „darba rīks”, -- viņš to spēlēja gan ballēs, gan dažādos svētkos, gan kāzās, vārdu sakot, izmantoja iespēju nopelnīt.

Ar šo pašu akordeonu Gunārs un viņa ģimene 2009. gadā piedalījās Latvijas konkursā „Dziedošās ģimenes”. Galvenais, kas, pateicoties šim šovam, tika sasniegts, bija atpazīstamība un, protams, laba reklāma, kuru muzikālā ģimene izmanto un joprojām ar panākumiem uzstājas dažādos koncertos visā Latvijā. Rasma un Gunārs Igauņi, aizrāvušies ar mūziku, vienmēr tiecās, lai visi bērni iegūtu muzikālo izglītību, taču viņu profesijas izvēli centās neietekmēt. Rezultātā visas trīs meitas – Liene, Marta un Laima tā vai citādi saistīja savu dzīvi ar mūziku.

Instruments ir visa pamats

„Balt Harmonia” ir mūzikas instrumentu darbnīca. Kokles, metalofoni, cimbalas – var bezgalīgi uzskaitīt visus sitamos, pūšamos un strinkšķināmos instrumentus, kuri top Igauņu darbnīcā. Viņa pakalpojumus aktīvi izmanto dažādas kultūras iestādes, skolas un kolektīvi, kuriem nepieciešams kāds jauns instruments.

Pilnu rakstu lasiet 25. maija numurā.