„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Dzīvie „mākslas darbi” Rotko centrā

Jeļena Čursina

Tikai trīs dienas, no 25. līdz 27. maijam, Daugavpils iedzīvotāji varēja priecāties par Jāņa Salena audzētajiem dzīvajiem „mākslas darbiem”. J. Salens ir viens no lielākajiem tulpju kolekcionāriem Latvijā.

Šīm tik daudzveidīgajām un skaistajām pavasara puķēm bija veltīta izstāde Marka Rotko mākslas centrā.

Tāpat kā māte nespēj pateikt, kurš bērns ir mīļāks, tā arī Jānim nav mīluļa. ”Katrai šķirnei piemīt kaut kas savs, savas noteiktas krāsas, īpašības utt.,” saka kolekcionārs.

Stāstot par savu aizraušanos, Jānis uzsver, ka viss sākās nejauši. J. Salens to dēvē par slimību, bacili, kuru viņš „saķēris” pirms četrdesmit gadiem. Un, kā smejot saka Jānis, pret šo slimību, par laimi vai par nožēlu, nav zāļu. Jaunībā viņš strādāja kinoteātrī, kurā notika ziedu izstāde, toreiz arī radās interese. Viņa rīcībā nonāca trīs tulpju sīpoli – tie arī bija sākums jaunajam hobijam. Pašlaik Jāņa Salena kolekcijā ir vairāk nekā 500 šķirnes.

Neskatoties uz cienījamo vecumu, kolekcionāram ir daudz plānu – arī turpmāk ik pavasari rīkot šādas izstādes gan Latvijā, gan citās valstīs. Viņš plāno iegādāties jaunas šķirnes un, pēc iespējas, -- visdārgākās.

Runājot par to, cik sarežģīti ir izveidot šādu izstādi, Jānis pasūkstījās vien par agro pavasari, kā arī to, ka šīs maija puķes uzplaukušas pārāk agri. Speciāli izstādei visi eksponāti tika glabāti ledusskapī. Savukārt izstāžu apmeklētājiem kolekcionārs ieteica, pērkot puķes, vienmēr skatīties, kam blakus tās atrodas, un nekad neiegādāties tulpju sīpolus lielveikalos vai pārtikas veikalos. „Sevi cienošs puķu pārdevējs nekad tās nenovietos blakus maizei un gaļai,” brīdina Jānis Salens.