„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

„Saimes” dejotājus vieno mīlestība uz deju

Ar „Salaspils kausu” šī gada 19. maijā // Foto no „Saimes” arhīva

Daugavpils Latviešu kultūras centra (LKC) vidējās paaudzes deju kolektīvam „Saime” vismīļākās esot latgaliešu dejas, piemēram, Ābrama polkai viņu izpildījumā atklājas pavisam citāds raksturs, nekā tos pašus soļus dejojot, piemēram, lēnīgajiem kurzemniekiem. Pārliecināties, cik temperamentīga un azartiska “Saime” ir savā 15. pastāvēšanas gadā, dejotāji aicina kolektīva jubilejas koncertā, kas norisināsies Vienības nama koncertzālē jau rīt, 2. jūnijā, plkst. 16.00.

“Saimi” netieši var uzskatīt par jauniešu kolektīva „Laismeņa” turpinājumu, par to liecina arī kolektīva vadītājas Lilijas Graudiņas atmiņas par Daugavpils vidējās paaudzes kolektīva dibināšanu. „Toreiz, 2003. gadā, kad gatavoju „Laismeņas” 15 gadu jubilejas koncertu, apzināju bijušos dejotājus, aicinot sagatavot priekšnesumu kolektīva svētku koncertam,” stāsta L. Graudiņa, „pēc tā dejotāji paši nonāca pie secinājuma, ka negrib atkal šķirties, bet vēlas turpināt dejot.” Drīz vien pēc tam izveidota „Saime”. Ik nedēļu viens mēģinājums Forštates kultūras namā notiek darbdienu vakaros, taču daudziem ir maiņu darbs, tāpēc ne vienmēr izdodas izbrīvēt tam laiku. Savukārt mēģinājums svētdienās tradicionāli uz LKC skatuves notiek jau visu 15 gadu garumā, un to gan parasti cenšas neizlaist neviens.

Lilija Graudiņa / Foto: Dinija Jemeļjanova

Zīmīgi, ka jubilejas gada sākums ir īpaši noslogots. Kolektīva svētku koncerts ieplānots nepilnu mēnesi pirms ikkatra dejotāja piecgades svarīgākā notikuma – Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem. Taču arī divu svētku īsajā starplaikā kolektīvs paspējis sevi vēlreiz pierādīt, ne tikai piedaloties konkursā „Salaspils kauss”, bet arī izcīnot tajā pirmo vietu. „Tas nozīmē, ka nākamgad „Salaspils kausa” konkurss norisināsies pie mums, Daugavpilī,” lepojas kolektīva vadītāja. Šo konkursu, ko pirms 25 gadiem izveidoja Salaspils vidējās paaudzes deju kolektīvs „Ūsa”, katru gadu organizē iepriekšējā gada laureāti. L. Graudiņa atzīmē, ka „Saime” konkursā piedalījās trešo reizi, dalība vien tajā ir savā ziņā elitāra, katru gadu tiek uzaicināti tikai 12 līdz 15 vidējās paaudzes deju kolektīvi.

Pilnu rakstu lasiet 1. jūnija numurā.