„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Izgudrotāja un miljonāra „lielās ausis” RU

Visvaldis Dzenis viesojas Daugavpils Latviešu biedrībā // Foto: Aleksandrs Rube

Liktenis bieži dāvā „Latgales Laikam” tikšanās ar ļoti interesantiem, iedvesmojošiem un apbrīnojamiem cilvēkiem. Viens no viņiem ir 97 gadus vecais miljonārs, filantrops un īsts Latvijas patriots Visvaldis Dzenis. Nesen viņš atbrauca no ASV, lai apmeklētu dzimtās vietas un satiktos ar novadniekiem.

Siera ceļš

Visvaldis Dzenis piedzima 1921. gadā Daugavpils novada Naujenes pagastā. Viņa vecāki bieži mainīja dzīvesvietu, tāpēc jau kopš mazotnes Visvaldis pastāvīgi braukāja un mainīja skolas. Trīsdesmito gadu sākumā mācījās Lielbornē, pēc tam pabeidza Skaistas pamatskolu (Krāslavas novads). Vēlāk iestājās Malnavas lauksaimniecības vidusskolā, to pabeidza 1939. gadā. Ar šo skolu viņam joprojām saistās daudz sirsnīgu atmiņu. Nākamajā gadā viņš iestājās Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijā, kur nomācījās trīs gadus.

Otrais pasaules karš V. Dzeņa dzīvē ienesa nopietnas pārmaiņas. Taču, neskatoties uz to, kara laikā viņam izdevās turpināt izglītību Vācijā. 1943. gadā Visvaldis nonāca Vācijas dienvidos, Štutgartē. Vairākus gadus V. Dzenis strādāja piena ražošanas jomā Rāvensburgā, vienlaikus apmeklēja siera meistaru kursus Bodenezera apkaimē. Mācības pabeidza 1948. gadā, kļūstot par sertificētu meistaru. Dažus gadus pirms došanās uz Ameriku viņš satika savu nākamo sievu Sigrīdu, kurai ļoti simpatizēja mērķtiecīgais un enerģiskais jauneklis. Pēc ierašanās ASV viņu ceļi uz kādu laiku pašķīrās, taču vēlāk jauniešu atkal atrada viens otru.

Pirmās V. Dzeņa siera mašīnas

Gandrīz bez līdzekļiem, vien ar milzīgu entuziasmu, Visvaldis nolēma nepamest profesiju un spēja atrast Amerikā ļoti pieprasītu nišu – siera izgatavošanas mašīnu ražošana. Kļuvis par konstruktoru, viņš diezgan ātri radīja aparātu, ar kura palīdzību varēja saražot 2500—3000 kg gatava fasēta mocarellas siera dienā (katra forma – 2,5 kg). Pirms tam šo sieru izgatavoja ar rokām. Tas bija smaga darbs, kurā vajadzēja daudz prasmīgu roku, kuras nebaidās no karsta ūdens. Atbildot uz jautājumu, kā viņam izdevās izgudrot šo ierīci, Visvaldis pavīpsnā un saka: „Es taču esmu no Daugavpils novada, šeit visi ir apķērīgi”.

Nav nozāģēts neviens koks

Visvalža Dzeņa bizness plauka, viņš pastāvīgi paplašināja savu ražotni, ieguldot naudu jaunās tehnoloģijās, demonstrējot savus izgudrojumus starptautiskās izstādēs. Pašlaik viņam ASV pieder trīs korporācijas – viena ražo iekārtas, otra tās pārdod, bet trešās ziņā ir izgudrojumi. Tā Visvaldis vairākus gadu desmitus radīja savas „siera mašīnas”, līdz Latvijā sākās neatkarības atjaunošanas kustība.

Pilnu rakstu lasiet 1. jūnija numurā.