„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Gribi atrisināt problēmu – skrien!

Sportiska pauze ar Aleksandru Visocki (kustība «Be Active») // Foto: Aleksandrs Rube

28. maijā bijušā skeitparka vietā pie Daugavpils ledus halles notika atklāto diskusiju pasākums „Lavka”, kurš bija veltīts Eiropas sporta nedēļai. Šoreiz apmeklētāji varēja ne tikai noklausīties dažādu sporta aktīvistu stāstus, bet arī sadedzināt pāris simtus kaloriju.

Šoreiz „Lavkā” ciemojās vietējā tūrisma kluba „Sniegpulkstenīte” dibinātāji Oļegs Frīds un Viktorija Kozlovska, Griķu sportiskā ģimene un ekstrēmo sporta veidu popularizētājs Mario Kalmre  no Igaunijas. 

Viktorija Kozlovska un Oļegs Frīds

Tūrisma klubs „Sniegpulkstenīte” dibināts pirms sešiem gadiem, kad draugu grupa pieņēma spontānu lēmumu doties velobraucienā no Daugavpils uz Krāslavu. Pēc tam draugi devās ziemas pārgājienos cauri mežam (tostarp naktī), braucienos ar laivām pa upēm un mēroja citus neparastus maršrutus. Pamazām „Sniegpulkstenīte” sāka regulāri organizēt divus pasākumus – maija velokrosu Stropos un septembra MTB maratonu Sventē. Klubu atbalsta pilsētas un novada dome. Oļegs un Viktorija atzīmē, ka viņu pārgājienos sarežģītākais ir celšanās sestdienās. Taču tie, kuri dodas šajos braucienos, vēlāk savu lēmumu nenožēlo. Pārgājienus lieliski papildina dabas, gleznainu vai dažkārt pamestu vietu fotogrāfijas.

Alise un Amanda Griķes

Griķu ģimene ir tik sportiska, ka tētis Jānis nevarēja piedalīties „Lavkā”, jo atkal bija devies garā skrējienā. Šai ģimenei, kuru jau labi pazīst Latvijā, viss sākās ar Jaungada skrējienu Daugavpilī. Mazajai Amandai piedāvāja skriet vāveres tērpā. Pēc tam ģimene sāka regulāri piedalīties skrējienos. Kopš 2013. gada viņi piedalās skrējienā „Stirnu buks” un  „BigBank Skrējienā”, bet 2017. gadā sāka atbalstīt pilsētas skrējēju kustību „Daugavpils Runners”. Māmiņa Alise pastāstīja, ka viņas labākais sasniegums ir pusmaratons (21,1 km), bet viņas vīram Jānim – maratons (42,2 km). Alise aicināja visus atbalstīt skrējējus sacensībās, kā arī nebaidīties pašiem skriet garās distances. Garš skrējiens palīdz atrisināt ieilgušas problēmas, tā uzskata Alise Griķe. Tāpēc, ja ir jāpieņem svarīgs lēmums, -- skrieniet!

Mario Kalmre

Viesis no Tartu Mario Kalmre pastāstīja atmiņas, kā viņš veidoja savus pirmos skeitparkus  Igaunijā. Ekstrēmo sporta veidu entuziastu grupa nolēma vērsties pie Tartu pašvaldības vadītāja. Viņu „uzpirka” skeitborda, BMX un skrituļslidu cienītāju entuziasms. Nevienam nebija priekšstata, kā jābūvē rampas, tāpēc pirmajā reizē tika pieļautas daudzas kļūdas. Taču tūlīt pēc tam strauji pieauga interese par ekstrēmajiem sporta veidiem, tāpēc tika organizēts starptautisks festivāls „Simple Session”, kurā tagad ik gadu piedalās vairāk nekā 150 dalībnieki un 8000 skatītāju. Mario ir pārliecināts, ka galvenais ir gūt skaidrību, ko vēlaties paveikt, un tad jums sāks palīdzēt visi pārējie.