„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.8 °C
apmācies

Aitkopis: Latvijā arvien grūtāk realizēt aitu vilnu

pexels.com

Šajā nedēļā karsts darba laiks bijis Zvārdes pagasta saimniecībā "Vārpas", kas nodarbojas ar aitu audzēšanu. Lai tās atbrīvotu no biezajiem kažokiem, saimniecībā ieradās aitu cirpējs. Saimnieks atzīst, ka arvien grūtāk ir realizēt aitu vilnu. Latvijā aitu audzēšana kļūst arvien populārāka, bet pieprasījums pēc vilnas nepieaug.

Zvārdes pagasta saimniecībā "Vārpas" aitas cērp reizi gadā – pavasara pusē. Te ir ap 130 aitu mātēm, bet, kad sadzimst jēriņi, tad pulks palielinās līdz 300 galvām. Atsevišķs aploks sagatavots aitām, kuras vēl gaida rindā "pie friziera un manikīra", smejot saka Vārpu" saimnieks Valdis Markevics.

Lai paveiktu šo darbu pēc iespējas ātrāk, saimnieks tam piesaista amata lietpratēju. Un tāds atradies no netālu esošās Auces. Edgars Kurpnieks arī pats nodarbojas ar aitu audzēšanu, bet to cirpšanu iemācījies pirms četriem gadiem.

Latvijā skolās gan šo arodu nevarot apgūt, tāpēc mācījies no Jaunzēlandes un Ziemeļīrijas aitu cirpējiem, kuri braukuši cirpt aitas uz Latvijas saimniecībām.
Šobrīd aitu audzēšana Latvijā pieaug, tāpēc darba aitu cirpējiem ir daudz un labu sava aroda pratēju pat trūkstot. Tas gan ir sezonāls darbs un Kurpnieks to pakārtojis darbam savā saimniecībā.

"Vārpu" saimnieks Markevics atzīst, ka arvien vairāk raizes sagādājot vilnas realizācija. No vienas aitas iegūstot aptuveni 4-5 kilogramus. Kopumā tas ir ap pustonnu vilnas. Tas, kur nonākšot šī vilna, vēl neesot zināms.

"Mēģinām kaut kur pārdot. Nav jau tās iespējas plašas mūsu pusē Pācē, bet arī tur vairs nevar, ir problēma.

Mums no Holandes bija atbraukuši un arī teica, ka ir problēma, vajag daudz mazāk, nekā saražo," stāsta aitkopis.


lsm.lv