„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Bibliotēkas palīdz uzturēt kultūras dzīvi laukos

Par jaunāko literatūru sarunājas (no kreisās) Valentīna Magidas un Ilūkstes novada bibliotēkas vadītāja Ināra Valpētere // Foto: Egita Terēze Jonāne

Mūsdienās lauku bibliotēkas ne tikai iepriecina lasītājus ar jaunām grāmatām un preses izdevumiem, bet arī rīko pagastu svētkus, bērnu pasākumus, novadnieku hobiju vai rokdarbu izstādes, konkursus.   

Bibliotēka nāk pie lasītāja pati

Krāslavas novada Kombuļu bibliotēkas vadītāja Edīte Saviča-Stola bibliotēkā strādā jau 24 gadus. Viņa teic, ka lasītāju ilgas pēc jaunas lasāmvielas nav apsīkušas. Bibliotēka atrodas pagasta pārvaldes ēkā, turpat strādā tautas nams, ar kuru tiek rīkoti kopīgi svētki. Kombuļu bibliotēku gadā apmeklē 100 lasītāji, grāmatām un presei Kombuļu pagasta pārvalde piešķir 1400 eiro.

Lai arī pagastā nav skolas, bērni un vecāki ienāk pēc skolas obligātās literatūras, teica Edīte. Ja lasītājs nav bijis bibliotēkā mēnesi vai ilgāk, Kombuļu bibliotekāre garāmbraucot ieved jaunākās lasītāja iecienītā žanra grāmatas. Krāslavas novada centrālās bibliotēkas vadītāja Valentīna Magidas atzīst, ka gandrīz visi pagastu bibliotēku vadītāji ved grāmatas lasītājiem uz mājām.

Izvaltas pagasta tautas bibliotēkas vadītāja Vita Japiņa izrāda lasītāju zāli, kur notiek Bērnu žūrija, pasākums „Skaļā lasīšana”, senioru tikšanās pie tējas un informatīvie pasākumi. Viņa atzīst, ka aktīvākie apmeklētāji ir Izvaltas pamatskolas skolēni. Grāmatu fondu lielākoties veido latviešu grāmatas. Bibliotēku gadā apmeklē 200 lasītāji, pašvaldības finansējums grāmatām un presei -- vairāk kā 2000 eiro.

Edīte Saviča-Stola iepazīstina ar Kombuļu bibliotēku

Daugavpils novada Maļinovas pagasta bibliotēka, tāpat kā pagasta pārvalde, pēc ugunsgrēka atrodas jaunās telpās. Lai gan nelaime notikusi pirms vairākiem gadiem, cilvēki turpina ziedot grāmatas, tātad viņiem bibliotēka ir vajadzīga,  stāsta bibliotēkas vadītāja Elvīra Kokina.

Pilnu rakstu lasiet 1. jūnija numurā.