„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Dziesma saglabā saikni ar dzimteni

Uzstājas jubilāri // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpils ukraiņu kultūrizglītības biedrība „Mrija” svinēja savu 15. gadadienu. Visu šo laiku   ukraiņi aktīvi piedalās pilsētas dzīvē, saglabājot savas tautas tradīcijas un iepazīstinot ar ukraiņu kultūru daugavpiliešus.

Biedrības dibinātāja un ilggadējā vadītāja Nadežda Stahovska uzskata, ka piecpadsmit gadi cilvēkam – tas ir maz, bet sabiedriskai organizācijai tas ir ļoti liels laika sprīdis. Vēl jo vairāk tāpēc, ka visā šajā periodā norisinājās aktīvs darbs, tika rakstīti projekti, notika mēģinājumi, uzstāšanās utt. „Visus piecpadsmit gadus mēs pierādām Daugavpilij, ka esam tai vajadzīgi,” atzīmē Nadežda.

Runājot par to, kas palīdz pastāvēt ukraiņu biedrībai, Nadežda teica: „Mūs vieno dziesma, tā ir saikne, kas mūs joprojām vieno ar dzimteni.” Kultūra tiek saglabāta, tiekoties biedrības pārstāvjiem, dziedot un sarunājoties dzimtajā valodā.

Valentīna Stivriņa pastāstīja „Latgales Laikam”, ka darbojas biedrībā gandrīz kopš tās dibināšanas brīža. Divus mēnešus kopš „Mrijas” izveidošanas viņai piezvanīja bērni, kuri vienā no Daugavpils avīzēm bija izlasījuši aicinājumu stāties biedrībā. „Kopš tā laika ukraiņu biedrība ir daļa no manas dzīves,” saka Valentīna. Viņasprāt, „Mrija” dod iespēju sajust saikni ar dzimteni, veldzē ilgas pēc bērnības, jaunības, dziesmām. Visi viņas radi no tēva puses ir ukraiņi, un Valentīna uzskata sevi par ukrainieti, neskatoties uz to, ka rados ir gan krievi, gan baškīri. „Ukraina ir sirdī un dvēselē,” uzsver V. Stivriņa. Taču ar katru dienu kļūst aizvien grūtāk ieaudzināt ģimenē ukraiņu tradīcijas un iemācīt valodu. Viņa cenšas to darīt ar dziesmām vai arī, gatavojot vareņikus, lai mazbērni kaut nedaudz sajustos kā ukraiņi.

Nadežda Stahovska saņēma Ukrainas vēstniecības dāvanu – grāmatu par dzimto zemi

Biedrību sveica Daugavpils vadība – domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis, kā arī Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, Ukrainas vēstniecības pārstāvji – pirmais un trešais sekretārs Andrejs Djačuns un Andrejs Strašnijs. Par godu jubilejai visi aktīvie „Mrijas” dalībnieki saņēma pašvaldības Goda rakstus, bet Nadežda Stahovska saņēma Latvijas Kultūras ministrijas Goda rakstsu, kuru pasniedza Sabiedrības integrācijas departamenta pārstāve Anita Kleinberga. Viņa apsveica biedrību sakarā ar tikko gūto uzvaru vienā no ministrijas projektiem, kura ietvaros „Mrija” saņems 2600 eiro tērpiem un rekvizītiem.

Pasākuma kultūras programmu kuplināja kolēģu – Latgales pilsētu ukraiņu biedrību pārstāvju priekšnesumi un apsveikumi.

Svētkos tika prezentēta grāmata, kura laista klajā par godu biedrības jubilejai.