„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Klasiskās mūzikas festivāls “LNSO vasarnīca” šogad notiks GORĀ

rezekne.lv

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris izsludina IV festivāla “LNSO vasarnīca” programmu un uzsāk biļešu pārdošanu. Par tradīciju kļuvušais klasiskās mūzikas festivāls ģimenei un draugiem notiek ceturto vasaru pēc kārtas. Šogad tas mainīs norises vietu un no 24. līdz 26. augustam notiks Latgales vēstniecībā GORS. “LNSO vasarnīca” piedāvās daudzveidīgu, krāsainu programmu divos lielos vakara koncertos ar četru ģēniju mūziku, divās muzikālās izrādēs bērniem un pusaudžiem, kā arī darbnīcās un spēlēs. Biļetes uz festivālu no šodienas pieejamas “Biļešu paradīze” un Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmās. Festivālu “LNSO vasarnīca 2018” rīko LNSO un Latgales vēstniecība GORS.

LNSO direktore Indra Lūkina stāsta: “Festivāla sāktnējā ideja vienmēr bijusi doties ārpus galvaspilsētas un būt tuvāk klausītājiem jebkurā Latvijas koncertzālē. Iepriekšējos trīs gadus “LNSO vasarnīca” notika Cēsīs, bet šogad dodamies uz pašu Latgales sirdi – Rēzekni. Vēlamies sniegt spilgtu klasiskās mūzikas piedzīvojumu Latgales iedzīvotājiem, savukārt rīdziniekiem un citu novadu klausītājiem, iespēju iepazīt ne tikai šo izcilo Latgales akustisko pērli – Latgales vēstniecību GORS, bet arī ļauties citādam vasaras noslēgumam Latgales piedzīvošanā “festivalā saimem i draugim”.”

Atklāšanas koncerts. Bahs un Mocarts

Piektdien, 24. augustā, plkst. 19.00 Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē
Solisti: Egils Upatnieks – oboja, Georgs Sarkisjans – vijole, Darja Smirnova – vijole, Ieva Saliete – klavesīns, Matīss Čudars – ģitāra. Diriģents Guntis Kuzma.
Koncerta programmā – Bahs un Mocarts.
No Johana Sebastiāna Baha būs elegantais, skaistais Dubultkoncerts vijolei, obojai un orķestrim, Sonāte vijolei un klavierēm Solmažorā BWV 1019, ko iestudēs baroka mūzikas spožie interpreti LNSO pirmā vijole Georgs Sarkisjans un klavesīniste Ieva Saliete, un Sonāte solminorā, ko ģitārai pārlicis viens no Latvijas labākajiem ģitāristiem Matīss Čudars.
No Volfganga Amadeja Mocarta klausīsimies populāro, dzīvespriecīgo Divertismentu Remažorā KV 136 un žirgto Koncertu klavesīnam un orķestrim Remažorā KV 107 nr. 1.
Piebildīsim, ka Lielās mūzikas balvas 2017 laureāte Ieva Saliete un Lielās mūzikas balvas 2017 nominants Matīss Čudars ir ne tikai Latvijas mūzikas aprites spožas zvaigznes, bet arī Latgalei ar sirdi un dzīvesvietu piederīgi cilvēki.
Pēc koncerta plkst. 21.00 Latgales vēstniecības GORS “Jumta terase” aicinās uz vasaras kino un mūzikas vakaru noslēgumu ar Matīsa Čudara soloprogrammas pusstundu un Kannu starptautiskā kinofestivāla 2018 programmā “Kannu klasika” iekļauto latviešu kinošedevru – Rolanda Kalniņa filmu “Četri balti krekli”.

Happy Birthday, Mr. Bernstein!

Sestdien, 25. augustā, plkst. 18.00 Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē
Solisti: Kima Krisvela – mecosoprāns, Andrejs Osokins – klavieres. Piedalās Rēzeknes Festivāla koris. Diriģents Andris Poga.
Arī šī koncerta programmā – divi ģēniji.
Sergeja Rahmaņinova Ceturtais klavierkoncerts ir pārlieku reti atskaņots šedevrs, un prieks, ka “LNSO vasarnīcā” to dzirdēs festivāla apmeklētāji. Solists būs viens no izcilākajiem jaunās paaudzes pianistiem Andrejs Osokins.
Sevišķas ievērības cienīgs fakts: LNSO svinēs visslavenākā amerikāņu komponista un diriģenta Leonarda Bernsteina 100. jubileju tieši viņa dzimšanas dienā – 25. augustā. Klausīsimies “Simfoniskās dejas” no populārā mūzikla “Vestsaidas stāsts” un dziedājumus no vairākiem citiem mūzikliem. Koncerta goda viešņa – izcilā mūziklu zvaigzne, vitālā, asprātīgā, enerģiskā amerikāņu dziedātāja un aktrise Kima Krisvela, kas Bernsteina mūzikā ir satikusies ar pašu tās autoru, savukārt ar LNSO kopā muzicējusi 2014. gada nogalē Lielajā ģildē, ar fantastiskiem panākumiem piedaloties Bernsteina mūzikla “Brīnišķīgā pilsēta” atskaņojumā.

Muzikālā izrāde bērniem “Vējš vītolos”

Sestdien, 25. augustā, plkst. 16.00 Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē
Bērnu muzikālās izrādes “Vējš vītolos” pamatā ir Keneta Greiema pazīstamais darbs, kurā galvenie varoņi ir mājmīlīgs Kurmis, laiskas ūdensdzīves piekritējs Žurks, izlutināts lielbagātnieks Krupis un apgarots vientuļnieks Āpsis. Mūziku komponējis “Spēlmaņu nakts” balvas ieguvējs, Nacionālā teātra, Leļļu teātra un Valmieras drāmas teātra izrāžu mūzikas autors, grupu “Gaujarts” un “Manta” iedvesmotājs Edgars Mākens. Izrādes režisors ir Leļļu teātra mākslinieciskais vadītājs Ģirts Šolis. Izrādē piedalās aktieri Mārtiņš Brūveris un Valdis Vanags. Scenogrāfs – Reinis Pētersons. Izrādes dalībnieks ir arī “LNSO vītolansamblis” Gunta Kuzmas vadībā.

Muzikālā izrāde pusaudžiem “Zenīts”

Svētdien 26. augustā, plkst. 14.00 Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē
Jāņa Šipkēvica komponētais dziesmu cikls “Zenīts” diviem zēniem un astoņiem instrumentiem. Cikls veidots kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, cikla tekstu autora Marta Pujāta intuitīvi emocionāls vēstījums par pieredzēto skolas gados.
Jānis Šipkēvics saka: “Šis ir savdabīgs psiholoģisks seanss, kurā ar dažādu žanru kompozīcijām tiek atjaunotas saites ar skolas laika maģisko pasauli. Muzikāli cikls skan tā, it kā to savam iztēles orķestrim būtu uzrakstījis bērns. Ar vēlmi izprast apkārt notiekošo un piešķirt tam kādu rotaļīgu, eksistenciālu, smieklīgu, aizkustinošu, pārpasaulīgu un puiciski ikdienišķu jēgu.”
Izrādes režisors – Viesturs Meikšāns, scenogrāfe un tērpu māksliniece – Rūta Briede. Piedalās Rīgas Doma kora skolas audzēkņi un “LNSO zenītansamblis” Gunta Kuzmas vadībā.
Izrāde “Zenīts” bija nominēta Lielajai mūzikas balvai 2017 kategorijā “Gada izrāde”.

Pirms koncertiem, starpbrīžos un koncertu noslēgumā būs atvērta GORA “Jumta terase”, kur atspirdzināties un patīkami pavadīt laiku nesteidzīgās sarunās ar skatu uz vakarīgi elpojošo vasaras nogales Rēzekni.

Festivāla “LNSO vasarnīca 2018” programmā iekļautas arī meistarklases ar Vari Klausītāju. Improvizācijas ceļā kopā ar mazajiem klausītājiem tiks izveidots muzikāls stāsts (atskaņojumā piedalīsies Varis Klausītājs un LNSO mūziķis), ko papildinās mākslinieka uz vietas tapušās ilustrācijas.

Lai labāk iepazītu koncertnamu GORS, bērni un pusaudži tiks aicināti piedalīties aizraujošā spēlē – audiālā piedzīvojumā “Atrodi mūzikas instrumentu”. Bērniem pēc skaņas būs jāmeklē seši mūzikas instrumenti un jāmēģina pēc tembra atpazīt tos. Šī spēle no orientēšanās skaņu pasaulē pāries īstās orientēšanās sacensībās.

“LNSO vasarnīca” ir festivāls visai ģimenei, un programma veidota tā, lai būtu ko darīt gan lieliem, gan maziem. Vakara koncertu laikā koncertzālē būs atvērta radošā bērnistaba, kurā bērni varēs pavadīt laiku pieredzējušu audzinātāju uzraudzībā, kamēr vecāki klausās koncertu.

Biļetes uz “LNSO vasarnīcas” koncertiem būs nopērkamas “Biļešu paradīzes” un Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmās (kasēs un internetā) no 31. maija. Plašāk par biļešu iegādi, festivāla abonementu un atlaižu programmu: http://vasarnica.lnso.lv un http://latgalesgors.lv.