„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Pelēču pamatskolā iepazīst saules enerģiju

Uz Norvēģiju, Kipru, Spāniju un Slovēniju projekta ietvaros iespēja bija doties 14 skolēniem // Foto: Dinija Jemeļjanova

Saules pulkstenis no saulespuķēm un saules paneļi no plastmasas pudelēm. Praktiski un bez liekas bravūras Pelēču pamatskolā pēdējo triju gadu laikā apgūtas dažādas saules enerģijas izmantošanas iespējas. Turklāt, piedaloties Erasmus+ projektā „The Sunny Side Up”, ar šīm idejām gan skolotājiem, gan skolēniem izdevies dalīties pieredzes apmaiņas braucienos Kiprā, Spānijā, Slovēnijā un Norvēģijā.

„Pagājušo gadu saules pulksteni veidojām no puķēm,” projekta koordinatore Jolanta Macenko stāsta, ka izskatījies skaisti, bet tas ātri vien „noziedējis”. Šogad iedvesmojušies no kipriešu īstenotās idejas, tur saules pulkstenis uzbūvēts skolas laukumā kā mozaīka. Līdzīgs nu taps pie ieejas Pelēču pamatskolā.

Skolēniem projekta laikā jāveic divi praktiski uzdevumi: jāuzbūvē saules pulkstenis un jāizveido saules paneļi, ar ko apsildīt siltumnīcu, kur audzēt dažādus dārzeņus vai augļus. Sākumā izveidotas „mini siltumnīcas” – tomātu stāti tika audzēti piecu litru plastmasas pudelēs. Tajās izgriezts lodziņš, pa kuru ievieto mazo stādiņu, un tur stāds aug, līdz to var pārstādīt siltumnīcā. Neliela siltumnīca skolas teritorijā jau bijusi, atlicis vien tajā izvietot caurules un savienot tās ar saules paneļiem. Tie, apmēram 1,5 metra augstas kastes, izvietoti ārpusē, blakus siltumnīcai. Iekšpusē virsma noklāta ar foliju un tajās izveidota plastmasas pudeļu ķēde. „Karstā laikā, paneļos ūdens uzsilst un pa caurulēm plūst uz siltumnīcu,” septītās klases skolnieks Rolands Sparāns skaidro, ka saules enerģija liek ūdenim caurulēs nemitīgi cirkulēt. Pirms tā visa veikti novērojumi un nācies atzīt, ka ziemā gan ir pārāk mazs saulaino dienu skaits, lai šādi saules paneļi varētu sekmīgi saražot nepieciešamo siltumu. Tāpēc saules paneļi sāk darboties vien pavasarī. Rezultātā zemeņu raža sagaidīta jau maija sākumā, drīzumā varētu sākt ziedēt tomāti.

Ražu, tomātus un zemenes, protams, notiesājuši paši skolēni

Pilnu rakstu lasiet 5. jūnija numurā.