„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Berķeneles parkā top Saules labirints

Inese Minova

Jau otro gadu Birkineļu luterāņu baznīca iesaistās Baznīcu nakts pasākumos, lai pievērstu sabiedrības uzmanību nepieciešamībai sakārtot šo brūkošo kultūras pieminekli. Šajā vakarā pamestais dievnams gluži vai sāka elpot, jo tajā ne tikai iemirdzējās svecīšu gaismiņas, bet arī skanēja skaista mūzika un lūgšanas.

Iezvanot seno baznīcas zvanu, ko izdevies paglābt no iznīcības, Raiņa mājas Berķenelē vadītāja Inese Bērziņa atklāja pasākumu un pauda cerību, ka reiz šis zvans atgriezīsies baznīcas tornī un pulcinās ļaudis uz dievkalpojumiem. Baznīcas zvans, ko rotā uzraksts „Esiet pastāvīgi lūgšanās”, savulaik ticis nozagts no baznīcas ar nolūku nodot metāllūžņos, bet, par laimi, ļaundaru nodomi neīstenojās. Tagad tas atrodas Raiņa mājas pagalmā un iezvanās dažādos svētkos.

Pati 1830. gadā celtā baznīca jau sen nepilda savas funkcijas. Padomju gados ēka tika pamatīgi izpostīta, to izmantojot graudu kaltes un citām saimnieciskām vajadzībām. Pateicoties Kalkūnes pašvaldībai, Raiņa mājas darbiniekiem, biedrības „Calcuna” un „Be Kas” iniciatīvai, šī unikālā baznīca un tās teritorija tika sakopta. Jau dažus gadus baznīcas logus rotā Špoģu mūzikas un mākslas skolas audzēkņu gleznojumi, kurus Inese Bērziņa sauc par baznīcas „acīm”. Dievnams savas durvis ver  kapusvētkos, mirušo piemiņas dienā un tūristiem. Kopš 2017. gada Birķineļu luterāņu baznīca ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Baznīcu nakts pasākuma laikā baznīcā pulcējās apmeklētāji, lai ieklausītos brīnumainajās arfas skaņās, kuras uzbūra mūziķe Ieva Košeļeva, Daugavpils novada vokālā ansambļa „Stage On” jauniešu balsīs, kā arī novada un pilsētas ģitāristu mūzikā.

Pilnu rakstu lasiet 5. jūnija numurā.