„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.5 °C
apmācies

Noslēgusies Veselības nedēļa

Maz bija tādu, kam izdevās notriekt figūru jau pirmajā reizē // Foto: Sergejs Kuznecovs

Latvijā noslēgusies Veselības nedēļa jeb „Move Week” – tas ir ikgadējs Eiropas mēroga pasākums, kura mērķis ir popularizēt veselīgu dzīvesveidu un iesaistīt pēc iespējas vairāk cilvēku sportiskās, veselīgās un fiziskās aktivitātēs.

Daugavpils šajā kustībā aktīvi piedalās jau vairākus gadus, septiņu dienu garumā piedāvājot dažādas fiziskas aktivitātes.

Izņemot spēles ar bumbu, notika dažādas elpošanas un vingrošanas tehnikas meistarklases, kā arī daudzi citi pasākumi, taču aizvadītajā nedēļa, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, tika piedāvātas arī pagalma spēles.

Veselības nedēļas rīkotāji, pārdomājot rīcības plānu, sprieda, ko varētu piedāvāt pilsētniekiem. Atcerējās, cik jauki bija agrāk, kad skraidīja pa pagalmiem, izdomāja dažādas spēles. Ideja pakāpeniski attīstījās un pārtapa konkrētā darbībā.

Īstenot iecerēto, organizatori saskārās ar to, ka daudz kas aizmirstas. Sporta pārvaldes un Jaunatnes lietu nodaļas pārstāvji Inese Kaļiņina nespēja pat iedomāties, kad būs tik grūti atcerēties: „Katrs atcerējās kaut ko savu. Piemēram, visi atcerējās „gumijas”, bet, kas kam seko – tas jau bija grūti.”

Taču, piedaloties spēlēs, 9—11 gadus vecais meitenes stāstīja, ka lec „gumijas”, tiesa ne pārāk bieži: „Mēs dodam priekšroku modernām spēlē, bet „gumijas” – tā ir veca spēle, kad mūs vecāki bija bērni. Šodien mēģinājām, varbūt, vajadzētu palēkāt biežāk.”

Viena no pagalma spēļu rīkotājām Viktorija Kozlovska demonstrē „gumiju” lekšanas meistarību: „Atcerējāmies bērnību un to, ka visi dzīvojās pagalmā, vienmēr bija, ko darīt – bumbas, kalimbamba u.c. Atceroties spēles, sapratām, ka katrā pagalmā bijuši savi noteikumi. Tāpēc nolēmām, ka jāsarīko kaut kas līdzīgs, lai pilsētnieki, jo īpaši bērni, ietu pagalmā rotaļāties.

Viens no pagalma spēļu pasākumiem notika cietoksnī, kur piedāvāja uzspēlēt novusu un „gorodkus”. Ar novusu ir vienkāršāk, jo noteikumi visiem ir zināmi. Daudziem vasarnīcā vai garāžā atrodas komplekts, bet labā laikā pie novusa galda izvēršas nopietna cīņa.

Ar „gorodkiem” ir sarežģītāk – tā ir sporta spēle ar gandrīz divsimt gadus senu vēsturi. Noteikumi ir vienkārši – no pieciem koka cilindriem, kuri saucas „gorodki”, izveido dažādas figūras, kuras no noteikta attāluma jāizsit ar nūju.

Līdz deviņdesmitajiem gadiem Daugavpilī aktīvi spēlēja „gorodkus”. Aiz Kultūras un sporta pils šai spēlei bija ierīkots speciāls lauku. Mūsdienās par so spēli palikušas vien atmiņas.

Daudziem apmeklētājiem „gorodki” cietoksnī bija jaunums. Kā izrādījās, viegli tas izskatās tikai no malas, bet praksē prasa labu iepriekšēju sagatavotību.