„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Daugavpils simboli – ko mēs par tiem zinām

Jeļena Čursina

Vai pilsētas iedzīvotāji zina, ko nozīmē oficiālā Daugavpils simbolika, -- šādu jautājumu pirms pilsētas svētkiem „Latgales Laika” reportiere uzdeva daugavpiliešiem.

Lilija, upe un pils

Vairākumu iedzīvotāju mūsu jautājumi iedzina strupceļā un radīja veselu gūzmu pretjautājumu – kāda lilija? Vai tad tā ir lilija? Izņemot liliju, Daugavpils ģerbonī attēlota Daugava un Dinaburgas pils. Ģerboņa heraldiskais apraksts ir šāds: „Zilā laukā sudraba viļņota sija, augšā zelta lilija, pēdā savrups sudraba robots ķieģeļu mūris”.  Ģerbonī attēlotā siena simbolizē nevis Daugavpils cietoksni, kā daudzi uzskata, bet Dinaburgas pili, kā arī 1582. gadā piešķirtās pilsētas tiesības.

Upes un pils simbols pilsētniekiem iespiedies atmiņā vairāk, neskatoties uz to, ka pašā pilsētas centrā Svētā Pētera baznīcas sienu rotā lilija.

Aptaujātie daugavpilieši piedāvāja dažādas lilijas simbola interpretācijas, tiesa, tas nekādi nepamatojot: 

* kādreiz šeit auga ļoti daudz liliju;

* savulaik šeit bija plaukstoša pilsēta;

* simbols, droši vien, palicis mantojumā no poļu karaļiem;

* mēs „plaukstam un zeļam”;

* varbūt, tā ir ūdenslilija, kuru ir daudz ezeros Daugavpils apkaimē un novadā.

To, ka lilija ir Svētās Jaunavas Marijas simbols, neviens np aptaujātajiem nezināja. „Šie pilsētas simboli ir pavisam nesaprotami,” tā uz jautājumu reaģēja daugavpilietis Kirils, „tāpat kaija – kāpēc tā ir pilsētas simbols. No Daugavpils līdz jūrai taču ir vairāk nekā 200 kilometri.”

Pilnu rakstu lasiet 8. jūnija numurā.