„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Skolēniem mācīs valsts aizsardzību

Nākamajā mācību gadā Aizsardzības ministrija ar Jaunsardzes atbalstu gatavojas ieviest valsts aizsardzības mācības pilotprogrammu 10. un 11. klasē. Šajā projektā piedalīsies arī Daugavpils 16. vidusskola un Daugavpils novada Zemgales vidusskola.

16. vidusskolas direktore Olga Dukšinska pastāstīja, ka viņas vadītā mācību iestāde izvēlēta tāpēc, ka šeit jau kopš 2015. gada darbojas līdzīga licencēta programma, kuru īsteno Zemessardze un robežsardzes darbinieki. Atšķirībā no pašreizējām nodarbībām, Aizsardzības ministrijas projektā paredzēta speciāla apmācība astoņas pilnas dienas mācību gadā.

Reizi mēnesī vecāko klašu audzēkņi apgūs militāro mācību, orientēšanos un to, ka rīkoties krīzes situācijās. Turklāt viņiem tiks organizētas desmit dienas ilgas brīvprātīgas vasaras nometnes  -- skolēni varēs paši izvēlēties mēnesi, kuru viņi vēlas pavadīt mācību bāzē. Dalībnieki saņems individuālu formastērpu, bet programmas noslēgumā viņiem pasniegs sertifikātu, kurš vēlāk tiks uzskatīts kā bonuss, uzsākot dienestu armijā, policijā, robežsardzē vai Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Programma „Valsts aizsardzība” no septembra tiks īstenota 12 mācību iestādēs, bet 2024. gadā šī programma var kļūt obligāta visām Latvijas vidusskolām.


Foto: png.edu.lv