„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.1 °C
nedaudz mākoņains

Kultūras ministrijai ir svarīgs Latvijas iedzīvotāju viedoklis

www.km.gov.lv

Maija beigās Kultūras ministrija visos Latvijas reģionos rīkoja 2019.—2020. gada integrācijas plānu izstrādes sabiedrisko apspriešanu.

Šis divu gadu plāns ir sagatavošanās galvenajam nacionālās attīstības plānošanas periodam, kurš ilgs no 2021. līdz 2027. gadam. Kā teica Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta pārstāve Anita Kleinberga, nākamajos divos sagatavošanās gados ir svarīgi piesaistīt finansējumu, bet tas ir iespējams tikai tad, ja ir noteikts precīzs rīcības plāns.

Lai saprastu visu svarīgo, kas saistās ar integrācijas plānu, un to objektīvi novērtētu, ministrija nolēma organizēt sabiedrisko apspriešanu katrā reģionā. Tikšanās sākās Saldū, pēc tam notika Rīgā, Jēkabpilī, Preiļos un Cēsīs. „Apspriešanas laikā uz daudz var paskatīties no „iekšpuses,” saka A. Kleinberga, „ministrijas darbinieki, atrodoties Rīgā, kabinetos, daudzas lietas nemaz nevar zināt.” Kā piemēru Anita Kleinberga minēja publiskās apspriešanas rezultātus Saldū, kurā noskaidrojās, ka mazpilsētām nav problemātiski organizēt pasākumus, kuri veicina dažādu kultūru dialogu. Nelielā sabiedrībā pasākumos tā vai citādi tiek iesaistīti visi iedzīvotāji, tāpēc kultūru mijiedarbības trūkums drīzāk ir lielo pilsētu problēma.

Kā teica A. Kleinberga, Latgalē tika izvēlēti Preiļi, lai „izietu no komforta zonas” un sapulcinātu auditoriju apspriešanai tur, kur to izdarīt ir daudz grūtāk. Lielākās Latgales pilsētās datus par integrācijas procesu vāc Nevalstisko organizāciju atbalsta centrs, ar kuru Kultūras ministrija sadarbojas jau vairākus gadus.

Katrā apspriešanā piedalījās vidēji 30 cilvēki. Uz lielāku skaitu ministrija arī necerēja, bet, veidojot plānu, veica Latvijas iedzīvotāju anketēšanu, tāpēc vispārējais iedzīvotāju viedoklis ministrijai jau ir zināms. Protams, ministrija nespēj ņemt vērā visu cilvēku viedokli, taču tā šajā virzienā dara visu iespējamo. „Ir svarīgi, lai iedzīvotāji iepazītos ar plānu, pirms to apstiprina Ministru kabinets,” saka Kultūras ministrijas pārstāve, „mēs pieņemam lēmumus kopā, jo demokrātiskā sabiedrībā tas ir svarīgi.”

Ministrijas pārstāvji apmeklēja Daugavpili, lai pasniegtu Goda rakstu ukraiņu biedrības „Mrija” vadītājai Nadeždai Stahovskai par nopelniem kultūras jomā. Tas notika biedrības 15 gadu jubilejai veltītajā pasākumā. A. Kleinberga uzsvēra, ka tieši šādi kultūras pasākumi pierāda, ka kultūru sadarbība un mijiedarbība ir iespējama.

Ar integrācijas plānu var iepazīties Kultūras ministrijas mājas lapā.