„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

„Baltais zirgs” aicina ciemos RU

Aleksandrs Rube

7. jūnijā cietoksnī, noliktavas ēkā Nikolaja ielā 9, kura ilgu laiku bija tukša, tika atklāta jauna mākslas galerija „Baltais zirgs”. Salona nosaukumu „pateica priekšā” baltā zirga skulptūra pretī galerijas ieejai.

Galvenais nopelns „Baltā zirga” atklāšanā ir pilsētā pazīstamajai entuziastei Irēnai Voitānei (biedrība „Atmiņu lāde”) un cietokšņa pārvaldniekam Jānim Ostrovskim. Savu artavu ieguldījis arī domes priekšsēdētājs Rihards Eigims, kurš personīgi sponsorēja durvju un logu remontu. Daugavpils mākslinieku asociācijas pārstāvji aktīvi atsaucās aicinājumam, un rezultātā bijušā provīzijas veikala zālē izvietoti aptuveni simts visdažādākajās tehnikās veidoti mākslas darbi.

Izņemot lielo galeriju, kura atrodas pirmajā stāvā, ēkā tuvākajā nākotnē tiks atklāta biedrības „Atmiņu lāde” senlaicīgo tērpu izstāde un antikvāro mēbeļu veikals – izstāde. Savukārt vēl viena liela telpa atvēlēta masu pasākumiem.

„Daugavpilī mani ļoti pārsteidz tas, ka cilvēki gandrīz necenšas sadarboties cits ar citu,” atklāšanā teica Irēna Voitāne, „šeit mēs varētu atvērt lielu, skaistu antikvāro mēbeļu un aksesuāru glabātavu. Taču tāpēc cilvēkiem, tostarp arī konkurentiem, jākooperējas. Diemžēl katrs sēž savā kaktā un skaita kapeikas.”

I. Voitāne uzsvēra, ka tagad visiem iesaistītajiem jārisina gana sarežģīts uzdevums, -- kā radīt šai kustībai komerciālu pamatu. Lai gan galerijā jau ir nopirkti daži darbi, tas nav pietiekami, lai uzturētu pilsētnieku un mākslinieku interesi ilgtermiņa. Vienlaikus šai galerijai jāiekļaujas Daugavpils cietokšņa vēsturiskajā ainavā.

Pašlaik galerijai „Baltais zirgs” nav konkrēta grafika. Tās un citu vietu precīzs darba laiks kļūs zināms tuvākajā laikā.