„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.9 °C
apmācies

Zirga mats – Lielā Stropu ezera bieds

Peldsezonas laikā daži Daugavpils iedzīvotāji neapmeklē to vai citu ūdenstilpi, jo baidās „saķert” parazītu – matoni jeb zirga matu. Taču šīm bailēm nav nekāda zinātniska pamatojuma, jo šie bezmugurkaulnieki nav bīstami cilvēkiem un mājdzīvniekiem.

Preses konferencē pilsētas domē Komunālās saimniecības pārvaldes inženieris Kaspars Laizāns, atbildot uz jautājumu par matoņa parādīšanos Lielajā Stropu ezerā, atzīmēja, ka tas sastopams gandrīz visos Daugavpils un novada dīķos, ezeros un ūdenstilpēs. Zirga mats nekādus draudus nerada.

Interesanti, ka šī māņticība cilvēkus prātos „iesēdusies” jau kopš viduslaikiem. Šo faktu jau XVI gadsimtā savā grāmatā atzīmējis pazīstamais šveiciešu zinātnieks enciklopēdists Konrāds Gesners (uz foto). Viņš raksta, ka daži cilvēki uzskata, ka tas ir  ūdenī atdzīvojies zirga astrs. Pēc tautas ticējuma, matoņi var iespiesties cilvēka ādā, parasti papēdī, peldēšanās laikā. Pēc tam tārps izēd cilvēka iekšas vai aizlien līdz sirdij. Taču patiesībā tas ir tikai mīts. Matoņi, neskatoties uz savu izskatu, cilvēkiem nav bīstami. Cilvēki var nejauši norīt to kāpurus, taču cilvēka organismā tie nevairojas.