„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.3 °C
daži mākoņi

Ķīniešu laternas – aizliegt vai atļaut

Inese Minova

Gan ziemā, gan vasarā šo estētisko izklaides veidu izmanto visdažādākajos pasākumos – kāzās, uzņēmumu ballītēs, dzimšanas dienās. Taču sausā un karstā laikā ķīniešu laternas var kļūt par nopietnu draudu ne tikai mājokļiem, bet arī mežu masīviem.

Sociālajos tīklos periodiski tiek publicēta informācija par to, ka šādas laternas laiku pa laikam ielido privātīpašumu teritorijā. Maija beigās kāds Ogres iedzīvotājs savā „Facebook” profilā ievietoja ziņojumu, kurš izraisīja lielu cilvēku atsaucību. Papīra laterna ielidoja viņa mājas pagalmā, uz kuras jumta bija sakrājusies nobirušu skuju kārta. Vīrietis pauda savu neizpratni par šādu izklaidi karstā un sausā laikā (vasaras sākumā – oranžais brīdinājuma līmenis), jo jumtu no aizdegšanās neglābtu nekāds dūmu detektors.

Avīze „Latgales Laiks” jautāja atbildīgajām personām, vai ir noteikti kādi ierobežojumi šādu laternu izmantošanai, kā arī, vai tas neapdraud vidi.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Prevencijas un sabiedrības informācijas nodaļas komentārs bija lakonisks. VUGD negatīvi vērtē ķīniešu laternu izmantošanu, jo tas ir potenciāli bīstams lidojošs priekšmets, turklāt nav iespējams prognozēt vietu, kur tas nokritīs zemē. Dienestam nav atsevišķas ugunsgrēku izcelšanās iemeslu statistikas, tāpēc viņi nevar precīzi pateikt, cik patiesībā šīs laternas ir bīstamas. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, to izmantošanas aizliegums nav noteikts. Tas nozīmē, ka atliek vien paļauties uz iedzīvotāju saprātīgumu.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikāciju nodaļas speciāliste Sanita Germane paziņoja, ka agrāk PTAC veica vairākus eksperimentus ar ķīniešu laternām. Pārbaudēs noskaidrojās, ka laterna spēj aizlidot vairākus kilometrus no starta vietas, un cilvēks, kurš to palaiž gaisā, protams, neredz laternas piezemēšanās vietu. Daudzējādā ziņā tas saistīts ar vēja plūsmām, kuras dažādā augstumā var plūst dažādos virzienos. Vēl viena problēma – mājdzīvnieki (jo īpaši govis), kuras var noturēt laternu par siena kušķi. Turklāt šo izklaides priekšmetu ir grūti iekļaut kādā konkrētā preču grupā. Tāpēc organizācija neiesaka izmantot šis interesantos, taču visai bīstamos objektus.

Jāatzīmē, ka pirms pāris gadiem Krievijā ķīniešu laternu izmantošana tika stingri reglamentēta – tās nedrīkst palaist pilsētu apgabalu un ciemu teritorijā, kā arī mazāk nekā 100 metru attālumā no mežu masīviem. Laternu masveida palaišana iespējama tikai ar vietējās gaisa satiksmes organizācijas iestāžu atļauju, jo šis pasākums apdraud aviācijas satiksmi.