„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+3.9 °C
apmācies

“Kupaļinka” apsveica jubilejā Baltkrievijas kultūras galvaspilsētu

 9. un 10. jūnijā, noslēgtās Vienošanās par sadarbību kultūras jomā starp Daugavpils Baltkrievu kultūras centru (BKC) un Akciju sabiedrību “Naftan” (Novopolocka, Baltrievija)  ietvaros, Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis "Kupaļinka" piedalījās Novopolockas pilsētas – Baltkrievijas kultūras galvaspilsētas 2018 -- 60 gadu jubilejas svētku pasākumos.

Novopolocka – Baltkrievijas pilsēta Vitebskas apgabalā, kas atrodas Daugavas (Zapadnaja Dvina) kreisajā krastā, rietumos no senās Polockas ar 102 tūkstošiem iedzīvotāju. Tas ir lielākais rūpniecības un zinātnes centrs Vitebskas apgabalā, baltkrievijas naftas ķīmijas centrs. Novopolocka ir slavena ar to, ka šeit notiek daudzi konkursi, festivāli, dažāda līmeņa izstādes. Novopolocka – viena no jaunākajām Baltkrievijas pilsētām, vidējais iedzīvotāju vecums ir ap 40 gadiem, tā ir pirmā Baltkrievijas pilsēta, kas saņēma  “Bērniem draudzīga pilsēta” statusu. Par visu tautas saimniecības jomu vienotību kopā ar kultūras potenciālu apliecina tas, ka Novopolocka tika pasludināta par Baltkrievijas kultūras galvaspilsētu 2018. gadā.

Uz šo pilsētu sestdien, 9.jūnijā, devās radoša delegācija no Daugavpils, kas uzreiz pēc ierašanās nonāca īstā baltkrievu viesmīlības, laipnības, sirsnības, mīlestības un rūpes atmosfērā. Dažādu pasākumu kaleidoskops: darba kolektīvu spilgts gājiens, svētku koncerti, ielas teātru skatuves, amatiermeistaru pilsētiņa, meistarklases, populāras baltkrievu dziedātājas Ženet un leģendāra ansambļa “Sjabri” koncerti, spilgta uguņošana, ekskursija (otrajā dienā) uz seno Polockas pilsētu, iepazīšanās ar tās bagāto vēsturi, Spaso-Jefrosinijas klostera apmeklējums un daudzi citi pasākumi iedziļināja mūs neaizmirstamajā Novopolcokas pilsētas jubilejas svētku atmosfērā.

Svētki tika atklāti ar daudzu šīs rūpnieciski attīstītas pilsētas darba kolektīvu krāsaino gājienu. Spilgti izrotāta kolonna ar pilsētas vadību un ciemiņiem, organizāciju un iestāžu pārstāvju dalību, ka arī speciālo tehniku gāja pa pilsētas centrālo ielu – Molodežnaja (kuras garums, starp citu, ir ap 15 km) līdz centrālajām laukumam – Ploščadj Stroitelej. Svētku atklāšanas pasākumā, kas tika veltīts Novopolockas 60 gadadienai, piedalījās Baltkrievijas Republikas kultūras ministrs  Jurijs Bondarj, Baltkrievijas Republikas Administrācijas vadītāja Natalja Kočanova, Novopolockas mērs Dmitrijs Demidovs, Polockas un Glubokskijs arhibīskaps Fiodosij un citas augsta ranga un sabiedrības personas.

Pēc oficiālo personu uzstāšanās un nozīmīgu Novopolockas pilsētnieku apbalvošanas atskanēja pilsētas himna un notika Baltkrievijas zvaigžņu un nopelniem bagāto amatierkolektīvu svētku koncerts.  Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis "Kupaļinka" (mākslinieciskais vadītājs Vjačeslavs Petrovs) dāvanā pasniedza muzikālo programmu “Baltkrievijai ar mīlestību!” Un tie nebija tikai vārdi… Tas ir visu ansambļa dalībnieku dvēseles stāvoklis, kuri uzdāvināja Novopolockai un savai dzimtajai Baltkrievijai kā liriskās dziesmas, tā arī baltkrievu, latviešu un latgaliešu joku tautas dziesmas, pilnas ar viņu sirds siltumu. Šis gads Baltkrievijā tika pasludināts par Mazās dzimtenes gadu.

Baltkrievu kultūras centrs un ansamblis “Kupaļinka” izsaka vissirsnīgāko pateicību un atzinību par brauciena organizēšanu un lielisku uzņemšanu.