„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Sausums izkaltējis dārzeņu un augļu ražas

freeimages.com

Jau labu laiku ilgstošais sausums ir izkaltējis dažādas kultūras, vietām iznīcinot, iespējams, pat vairāk nekā pusi no gaidāmās ražas, intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” piektdien, 15. jūnijā, sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ģenerāldirektors Guntis Vilnītis.

“Plānotās ražas nebūs un nav iespējamas,” pauda Vilnītis.

Viņš paskaidroja, ka lielas problēmas ir dārzkopjiem un dārzeņu audzētājiem. Vietām varētu iztrūkt pat 60% no iepriekš plānotās ražas. Taču daudzviet tie būs 20% - 40%. Analoga situācija ir graudkopībā.

Problēmu netrūkt arī piensaimniecībā. Tā kā sausuma dēļ ir izkaltušas pļavas, tad jau jūnijā ir jāsāk lopu piebarošana.

Vissmagākā situācija ir Kurzemē. Piemēram, Alsungā jau grasās pat izsludināt ārkārtas stāvokli. Ventspils novada domes deputāti vērsušies Ministru kabinetā ar lūgumu Ventspils novada administratīvajā teritorijā izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā, kā arī rosina finansiāli atbalstīt novada zemniekus, lai daļēji kompensētu ilgstošā sausuma dēļ radušos zaudējumus.


lsm.lv

Komentāri

17.06.2018 17:34
Juris
Prieks, ka ministrs noreaģējis uzreiz, tiklīdz zemnieki ziņoja par esošajaiem un gaidāmajiem postījumiem sausuma dēļ.
16.06.2018 16:30
Dmitrijs
Laukos tagad traki. Saku, kā ir, jo pats ir zemnieks. Prieks šodien lasīt ziņās, ka Zemkopības ministrija rosinās izsludināt ārkārtējo situāciju, lai palīdzētu zemniekiem šajā posta vasarā.