„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
neliels lietus

Pēriens pirtī vai izmainīt likteni

Viktors Glinskis demonstrē vibromasāžu ar kārklu slotiņām // Foto: Inese Minova

Pirts slotu smarža, tvaika mutuļi, neparastu instrumentu relaksējošas skaņas, gardi vitamīnu dzērieni un priecīgs noskaņojums – to visu varēja izbaudīt „Latvju pirts un zāļu festivālā 2018”, kas aizvadītās nedēļas nogalē notika Višķos pie Luknas ezera. Festivāls pulcēja pirtniekus un pirts cienītājus no dažādiem Latvijas novadiem, arī no Lietuvas. Organizēt festivālu palīdzēja Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi” un Višķu pagasta pārvalde.

Ikviens te varēja gūt sev ko vērtīgu – noklausīties lekcijas par pļavu un mežu augiem, zāļu tējām, stādiem un latvju pirts tradīcijām, apmeklēt pirtnieku meistarklases un redzēt pirts meistaru demonstrējumus, bet galvenais – paši izmēģināt dažādus pirts labumus.

Pirts rituālos tiek izmantoti visdažādākie rīki un instrumenti

Apzināt senču gudrības

Festivāla laikā notika latvju pirts kultūrtelpā ilgi gaidītais pasākums -- kongress „Kas ir latvju pirts?”, kas pulcēja pirts, vēstures, folkloras, valodas un latviskās dzīvesziņas jomas profesionāļus un autoritātes, lai kopīgi apzinātu latvju pirts pamatvērtības – gan senču mantojumu, gan mūsdienu tradīcijas.

„Katrs latvietis domā, ka viņam ir īstā latvju pirts. Gribu saprast, kas ir kopīgais, un to uzlikt uz papīra,” saka Latvju pirts un spa asociācijas valdes locekle Aija Stepanova, kura arī pati esot liela pirts rituālu cienītāja.

Viņa stāsta, ka šāds pasākums iepriekš jau vairākas reizes rīkots Zemgalē par dažādām veselības tēmām, taču pirmo reizi Latgalē, turklāt veltīts zālīšu spēkam, jo tieši šeit esot ļoti daudz zālīšu zinātāju. Aija atklāj, ka nākamgad ir iecere tepat Višķos rīkot triju dienu pirtnieku festivālu, lai pirtnieki no visas Latvijas var noklausīties latgaliešu gudrības par zālītēm un to pielietojumu.

Šādu pirti var ņemt sev līdzi

Ar slotu uz svētnīcu

Pēc negulētas nakts dēļ eksāmena kārtošanas un izlaiduma ballītes svinēšanas uz festivālu ieradušās Pirts skolas Rēzeknes filiāles absolventes, nu jau sertificētas pirtnieces Ilze Vabale, Marija Kačāne un Marija Kozlova. Visas trīs atzīst, ka šo arodu apguvušas sevis pilnveidošanai: „Pirts skola ir vieta, kur mainīties pašam, mainīt pasaules uztveri. Pēc šīs skolas cilvēki pozitīvi mainās, iegūst daudz draugu.

Pilnu rakstu lasiet 15. jūnija numurā.