„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.3 °C
apmācies

Apsekos dižkokus Preiļu parkā

pexels.com

Lai saglabātu kultūras un dabas mantojumu un attīstītu ar to saistītos tūrisma pakalpojumus, Preiļu novada dome izstrādā Preiļu muižas apbūves kompleksa attīstības koncepciju. Tostarp ir būtiski apzināt Preiļu parka dižkokus, izstrādāt to kopšanas darbu plānu un aizpildīt dižkoku novērtēšanas anketas. Tas nepieciešams, lai vērtīgajiem pagātnes lieciniekiem varētu nodrošināt nepieciešamo aizsardzību un apsaimniekošanas pasākumus.

Preiļu muižas kompleksa un parka attīstības koncepcijas vadītāja Sanda Čingule-Vinogradova skaidro, ka Preiļu parka ainava nav iedomājama bez ilgu mūžu nodzīvojušiem dižkokiem.

Parka izveide sākusies apmēram pirms 200 gadiem, tas nozīmē, ka parkā ir jābūt vairākiem seniem kokiem. Daļa no tiem pirms daudziem gadiem tika apsekota, bet tiem nav precīzi zināmas atrašanās koordinātas dabā, kā arī nav atjaunoti precizētie mērījumi. Veicot apsekošanu, varētu atklāties arī līdz šim neapzināti dižkoki.

Perspektīvā parkā varēs veidot izziņas takas, pie katra dižkoka izvietot nelielu informatīvu stendu, izstrādāt maršrutu dižkoku iepazīšanai.

Ar dižkokiem saistītas arī retas un aizsargājamas putnu, kukaiņu, piepju, ķērpju un sūnu sugas. Preiļu parka teritorijā divās vietās konstatēta bezmugurkaulnieka suga – lapkoku praulgrauzis. Preiļu parka dižkoku apsekošanai, kopšanas darbu plānu izstrādei un dižkoku novērtēšanas anketas aizpildīšanai tirgus izpētes rezultātā kā izdevīgākais atzīts SIA „Labie koki” piedāvājums par kopējo summu 2420 eiro (ar PVN).