„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
apmācies

Palīdzību saņems visi, kam tā nepieciešama

Anatolijs Krilovs

Daugavpils domes Sociālā dienesta Aprūpes mājās birojā strādā gandrīz trīsdesmit sievietes, kurām vecu cilvēku un tādu, kam nepieciešama palīdzība, aprūpe ilgajos darba gados ir ne tikai dienesta pienākumu veikšana, bet arī kļuvusi par dzīves nepieciešamību. Savukārt nevarīgie cilvēki nespēj iedomāties savu dzīvi bez Sociālā dienesta darbinieku drošā pleca.

Triju „N” likums

Par savu padoto darbu pastāstīja Sociālā dienesta Aprūpes mājās biroja vecākā sociālā darbiniece Natālija Jermolajeva, kura šajā amatā strādā 17 gadus.

Ne jau visi zina, ka šāda struktūra Daugavpilī pastāv kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem. Aprūpes mājās nodaļas pārvalde toreiz atradās veco ļaužu pansionāta vienīgajā kabinetā, pēc tam pārcēlās uz sociālās apdrošināšanas nodaļu. Taču, pieaugot dažādu palīdzības veidu un funkciju apjomam, birojā tika izveidotas vairākas struktūrnodaļas.

Divas trešdaļas darbinieku birojā savā amatā strādā 10 līdz 15 gadus, šeit ir arī rehabitologs. Jāatzīmē, ka struktūra ir speciālistu kalve citām pilsētas struktūrām, kuru darbība saistīta ar sociālās palīdzības un pakalpojumu sniegšanu.

Gada laikā aprūpi mājās saņem aptuveni 360 klienti, turklāt šis skaits mainās. Kā teica Natālija, birojs savā darbā ievēro triju „N” likumu – „Nekad Nevienam Neatteikt”: „Saņemt aprūpes pakalpojumu mājās var visi, kam tas nepieciešams. Taču katru gadījumu mēs izskatām individuāli, ņemot vērā konkrēto situāciju. Un tikai pēc tam mēs pieņemam lēmumu par palīdzības veidiem un apmēriem.”

Palīdzība ir dažāda

Risinot aprūpes jautājumu, obligāti tiek ņemts vērā tas, vai palīdzības saņēmējam ir aizbildņi, kuri, saskaņā ar likumdošanu, parasti ir bērni. Civillikuma 188. pants nosaka, ka bērniem jārūpējas par saviem cienījamu vecumu sasniegušajiem vecākiem un pat vectētiņiem un vecmāmiņām. „Tāpēc, ja bērni vēlas tikt atbrīvoti no sociālā pakalpojuma apmaksas, bērniem ir jāiesniedz attiecīgi dokumenti, kas pierāda, ka viņi nespēj sniegt palīdzību un atbalstu,” skaidro Natālija Jermolajeva.

Pilnu rakstu lasiet 15. jūnija numurā.