„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Daugavpilī viesojās lelles

Festivāla apmeklētājiem visvairāk iepatikās Violetas Ozunas lelles no sērijas „Kafijas kantāte” // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpilī pirmo reizi norisinājās Starptautiskais autorleļļu festivāls, kuru organizēja Novadpētniecības un mākslas muzejs. Trīs dienas pilsētas iedzīvotāji un viesi varēja apskatīt 30 leļļu meistaru darbus no septiņām valstīm, kā arī piedalīties dažādās meistarklasēs un izklaidēs.

Meistari piedāvāja apmeklētāju uzmanībai lelles, kuras darinātas no dažādiem materiāliem, dažādos stilos, katra no tām ir mākslas darbs. „Tās var pētīt bezgalīgi,” savos iespaidos dalījās izstādes apmeklētāja Jekaterina, „autori pārdomājuši un izveidojuši vissīkākās detaļas – podziņas, mežģīnes utt., bet sejas vaibsti ir gluži kā dzīvi, dažām lellēm, šķiet, dreb pat skropstas.”

Festivāla rīkotāji pacentās, lai apmeklētāji trijās dienās varētu apskatīt daudzas lelles, noklausīties interesantus stāstus par tām, kā arī kaut ko izgatavot savām rokām. Māksliniece Irina Hmarževska no Rīgas mācīja no vilnas meistarot brošas, bet Vita Korsaka (Daugavpils) savā meistarklasē rādīja, kā izgatavot lelli – talismanu no jebkura materiāla, kurš ir pa rokai.

Māksliniece, imitācijas meistare Marina Mamošina no Maskavas vadīja Venēcijas fresku izgatavošanas stundu. Tā ir akmens apgleznošana, taču Marina prot radīt akmens tekstūru ar krāsu palīdzību uz viegla putupolistirola gabaliņa. Daugavpils iedzīvotāja grāmatvede Ilona Rauha bija gandarīta, ka var piedalīties šādā nodarbībā: „Šāda līmeņa meistarklašu, turklāt bezmaksas, pilsētā ir maz. Esmu ieguvusi izglītību mākslas jomā, tāpēc vienmēr izmantoju iespēju radīt kaut ko jaunu un interesantu.”

Pilnu rakstu lasiet 19. jūnija numurā.