„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Kad mācības sagādā baudu

Arianda Jonāne // Foto: Dinija Jemeļjanova

„Man patīk mācīties” – tā nav frāze, ko bieži izdodas dzirdēt no vidusskolēna, turklāt vēl eksāmenu laikā. Taču Arianda Jonāne to saka bez šaubām un uzskata, ka tieši tāpēc 12 gadi skolas solā pagājuši nemanot.

Arianda šogad absolvē 12. klasi Daugavpils Valsts ģimnāzijā, viņu ne bez pamata var saukt par vienu no gaišākajiem prātiem savu vienaudžu vidū pat Latvijas mērogā. Meitenes vidējā atzīme ir 9,6, turklāt jāņem vērā, ka tas sasniegts, mācoties skolā, kas jau vairākus gadus iekļūst 2018. gada „Lielās pūces” reitinga (lielo skolu kategorijā) pieciniekā. Vēl meitene var lepoties ar otro vietu valsts bioloģijas un ekonomikas olimpiādē un pirmo vietu vēstures un latviešu valodas olimpiādē. 

Varētu šķist, ka tāpēc Ariandas stiprā puse ir humanitārās un sociālās zinātnes, bet nē, meitene norāda, ka arī matemātika nesagādā galvas sāpes. Daugavpils Valsts ģimnāzijā viņa apguvusi lingvotehnisko izglītības programmu, tas nozīmē, ka mācību viela apgūta divās valodās. „Piemēram, viena matemātikas stunda norit latviešu valodā, otra – angļu valodā,” skaidro Arianda. Uz jautājumu, vai tomēr ir kāds mācību priekšmets, kurā augstas atzīmes iegūt bijis grūtāk, Arianda atzīst, ka krievu valodā zināšanas varētu būt labākas.

Arianda nav no tiem jauniešiem, kas cenšas paspēt visu, tiekties tikai pēc izcilām atzīmēm, mācīties mākslas, mūzikas skolā, dejot, dziedāt, sportot utt. Taču viņa neuzskata, ka tas nebūtu iespējams. Agrāk arī Arianda kādu laiku dziedājusi korī, mācījusies mūzikas skolā. Ariandas klases audzinātāja ir Anita Zarāne, mūzikas skolotāja un kora vadītāja. „Man mūzika ir daudz ko devusi, lai gan tagad vairs ar to aktīvi nenodarbojos,” stāsta Arianda.

Pilnu rakstu lasiet 19. jūnija numurā.