„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Grāveru skola vēl turas RU

Grāveru pamatskolas direktore Elfa Islamgarajeva // Foto: Jeļena Čursina

Latgalei skolu likvidēšana ir ļoti sāpīga un neizbēgama realitāte. Aglonas novadā nākamajā mācību gadā vairs nebūs Jaunaglonas vidusskolas. Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra (Kudrjašova) Grāveru pamatskolu šīs liktenis pagaidām nav piemeklējis.

Vēl viens mācību gads

2018./2019. mācību gads Grāveru pamatskolā vēl ir iekļauts novada budžetā. Tādējādi vietējiem bērniem vēl ir viens gads, lai apmeklētu savu skolu, nevis kļūtu par optimizācijas upuriem un stundām kratītos autobusā, lai nokļūtu tuvākajā mācību iestādē. Paradokss – no Grāveriem uz Aglonu var aizbraukt piecās minūtēs, bet ar skolas autobusu ceļā var nākties pavadīt vairāk nekā stundu, jo jāsavāc visi skolēni no visas diezgan plašas apkaimes.

Pašlaik skolā ir 27 audzēkņi. "Kad 1887. gadā skolu atklāja, bija 32 skolēni un viens skolotājs," stāsta mācību iestādes direktore Elfa Islamgarajeva, "šķiet, ka tagad viss virzās uz to." Direktore stāsta, ka nākamo mācību gadu var uzskatīt par gana veiksmīgu, - pirmajā klasē sāks iet trīs bērni (pērn pirmajā klasē nebija bērnu, kā arī nebija devītās klases absolventu). Skolēnu skaits ievieš korekcijas skolas darba sistēmā. Tā kā mācības notiek apvienotajās klasēs, nākamajā gadā būs par vienu šādu klasi vairāk, tāpēc vajadzēs vairāk pedagogu likmju.

Runājot par skolas nestabilo stāvokli, direktori apbēdina tas, ka mācību iestāde veikusi milzīgu darbu, lai tiktu saglabāta. 2009. gadā, pēc novada izveidošanas, Grāveru skola speciāli piedalījās mazo skolu projektā (lai netiktu slēgta!) "Pārmaiņu skola". Līdzīgs projekts tika uzrakstīts arī 2012. gadā, lai skola pilnībā tiktu aprīkota ar visu nepieciešamo datortehniku.

Turklāt pamatskola īsteno visdažādākās programmas – var sniegt izglītību bērniem ar ierobežotām iespējām, dažādām attīstības īpatnībām utt. Ir paveikts viss iespējamais un neiespējamais, lai noturētos pēc iespējas ilgāk. "Katrs bērns ir zelta vērts, un mēs darām visu, lai viņš varētu iegūt izglītību tieši mūsu skolā."

Pilnu rakstu lasiet 19. jūnija numurā.

Komentāri

21.06.2018 18:47
Bezdarbniece
BARDAKS
21.06.2018 18:46
Bezdarbniece
Aglonas valdībai nav vajadzīgas skolas,tāpěc klapē pamazām ciet,lai iet kur grib gan bērni,gan darbinieki! Jo vairăk ekonomēsim,jo pilnäkas būs deputàtu kabatas......pardaks bija,būs un vel turpināsies...