„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.8 °C
apmācies

Gubiščes ezeram pagaidām neveltī uzmanību

Zeļinska ielas pusē Gubiščes ezers aizaudzis tik stipri, ka nav redzams ūdens // Foto: Aleksandrs Rube

Saistībā ar 8. jūnija „Latgales Laika” numurā publicēto ziņu „Jaunas pludmales un tīri grāvji” avīzes redakcijā vērsās Ķīmiķu mikrorajona iedzīvotāja Janīna. Viņu interesēja pašvaldības plāni Gubiščes ezera sakopšanā.

„Es jau kuro reizi pārliecinos, ka pilsētā Gubiščes ezera nemaz nav. Komunālās saimniecības pārvalde (KSP) sakārto mazās ūdenstilpes dažādos mikrorajonos, bet tikai ne šeit. Ja tā turpināsies, Gubišče pārvērtīsies purvā. Ļoti gribas, lai tiktu labiekārtota arī ūdenstilpei piegulošā teritorija,” satraucas daugavpiliete. 

„Latgales Laiks” nosūtīja jautājumu KSP vides inženierim Kasparam Laizānam, kurš jau pagājušajā gadā sniedza domē plašu ziņojumu par ūdenstilpes stāvokli. Kā zināms, ūdens līmenis Gubiščē ir ļoti nestabils un ezers periodiski izsīkst tik stipri, ka redzams dūņainais dibens. Tam par iemeslu ir smilšainie krasti un dibena struktūra, kuras dēļ ūdens aizplūst uz Daugavu ar pazemes ūdeņiem. Lai atrisinātu šo problēmu, izskanēja priekšlikums izsmelt no ezera dibena sapropeli un veikt tā  hidroizolāciju. Taču līdzekļi šīs idejas tehniskā projekta izstrādei 2018. gada budžetā netika iekļauti.

K. Laizāns atzīmē, ka šī projekta izstrādes aptuvenās izmaksas ir 10 līdz 15 tūkstoši eiro. Visu darbu veikšanai nepieciešamo summu ir ļoti grūti aprēķināt, jo ūdenstilpei ir nevienveidīga ainava. Turklāt Gubiščes izpētei var būt nepieciešami aptuveni 6-9 mēneši. Šo procesu  var sarežģīt tas, ka plaša teritorija pieder privātpersonām, jo īpaši Zeļinska ielas pusē.

Ķīmiķu mikrorajona iedzīvotāji nobažījušies ne tikai par ūdenstilpes izžūšanu, bet arī to, ka ezera vairojas odi. Pēc viņu stāstītā, no rīta dzīvokļos, kur logos nav uzstādīts aizsargtīkls, var savākt pilnu liekšķeri beigtu odu, kuri pa nakti salidojuši mājoklī.

Uzziņai

  • Gubiščes ezera platība ir aptuveni 17 ha, vislielākais dziļums – 3 metri
  • Ūdenstilpes izsīkšana tika ievērota 2000. gadu sākumā un tā turpinās joprojām
  • Ezerā mīt karūsas un rotani, arī ūdri
  • Sapropelis, kura ezera dibenā ir pārpārēm, nav derīgs mēslošanai lauksaimniecībā, jo tam ir liels grunts un smilšu piejaukums