„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.9 °C
apmācies

Preiļu zemnieki nodeva plēves

Jūnija sākumā jau piekto gadu norisinājās SIA „Preiļu saimnieks” Atkritumu apsaimniekošanas daļas rīkotā lauksaimniecības plēvju bezmaksas izvešanas akcija. SIA „Preiļu saimnieks” Atkritumu apsaimniekošanas daļas vadītāja Vineta Igolniece informē, ka tradicionāli lielākā atsaucība bijusi no Saunas pagasta, kur lauksaimniecības plēves izvestas no 23 zemnieku sētām, taču atsaukušies bija arī zemnieki no Aizkalnes un Pelēču pagasta.

Ruļļu plēvju izvešanas akcijā gadu no gada piedalās lielākoties vienas un tās pašas saimniecības, bet bija arī zemnieki, kas akcijā iesaistījās pirmo reizi. Šogad lielāko daudzumu plēvju otrreizējai pārstrādei nodeva zemnieku saimniecība, kas akcijā piedalījās pirmo gadu. Apjomi ir dažādi un atkarīgi no saimniecības lieluma -- ir gan lauku viensētas ar 100 ruļļu plēvēm, gan lielās saimniecības.

Pēc plēvju nogādāšanas atkritumu šķirošanas laukumā tās vēlreiz tiek pāršķirotas, sapresētas ķīpās un sagatavotas promvešanai otrreizējai pārstrādei, tāpēc netīrumi, minerālmēslu, salmu pārpalikumi šo procesu nopietni apgrūtina. Izlietotās ruļļu plēves var arī atvest un atstāt atkritumu šķirošanas laukumā Rīgas ielā 4.

SIA „Preiļu saimnieks” uzsver, ka, rūpējoties par vides aizsardzību un dabas resursu taupīšanu, vienīgais pareizais lauksaimniecības skābbarības ruļļu plēvju utilizācijas veids ir to otrreizēja pārstrāde. Plēvju dedzināšana vai aprakšana zemē ir liekas pūles, turklāt tā ir videi un pašu veselībai kaitīga rīcība.


Foto: hziemellatvija.lv