„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Līgo naktī par dziesmu nedrīkst aizmirst

Folkloras kopa „Svārta” smēlās dziedātspēku no ozola // Foto: Dinija Jemeļjanova

Cenšoties nopīt krāšņo Jāņu vainagu, pagaršot visus siera veidus vai katra kaimiņa atnesto alu šķirni, nereti piemirstas kāda cita svarīga Līgo svētku tradīcija – dziedāšana. Saulgriežu dienā, 21. jūnijā, Daugavpils cietoksnī par to atgādināja folkloras kopa „Svātra”, pārstāvot Daugavpili Latvijas Radio 2 akcijā „Gadsimta garākā Līgodziesma”.

Ar Līgodziesmu saullēktā akciju Rīgā uzsāka ansamblis „Stiprās sievas”. Lai izdziedātu kādu pašu izvēlētu Līgodziesmu, koru un folkloras kopu dalībnieki pulcējās 30 vietās Latvijā, pilskalnos, muzejos, ezeru krastos, tirgus laukumos un citās vietās. Piecas dziesmas skanēja arī ārpus Latvijas: Kanādā, Vācijā, Islandē, Luksemburgā un Īrijā. „Svātra” dalībnieki izvēlējās Daugavpils cietoksni pieskandināt zem ozola lapotnes. Kamēr dziedošie Jāņa dēli pēc dziesmas uztraucās par to, cik skanīgs izpildījums izdevies, meitas sāka prātot, vai ziedi vainagā līdz vakaram nenokaltīs. Folkloras kopas vadītāja Sarmīte Teivāne pastāstīja, ka izpildīt Līgodziesmu „Vysu godu es pazinu” izvēlējušies, jo tā uzbur Līgo nakts maģiskumu.

Klātienē dziedājumu piestāja paklausīties vien daži tūristi. „Arī Skotijā atzīmē Saulgriežu svētkus, bet ne tik vērienīgi,” pastāstīja Nīls, kas ar savu meitiņu Romiju Daugavpilī dzīvos līdz pat jūlija sākumam. Konkrētu plānu ģimenei Līgo svētkiem sestdien vēl neesot, bet, tā kā dzirdējuši, ka laukos parasti tiek kurināti lieli ugunskuri, Nīls paredz, ka būs vien jādodas ārpus pilsētas meklēt latvisko svētku atmosfēru dabā.

„Svātra” Daugavpilī dziedāja desmitos no rīta, bet Līgodziesmas dažādās Latvijas vietās turpināja skanēt līdz pat saulrietam, pl. 22.22, tās Latvijas Radio 2 klausītāji varēja klausīties visu Saulgriežu dienu. Vēl Latgalē šajā akcijā piedalījās jauktais koris „Latgale” Preiļos.