„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.1 °C
apmācies

Vintāža un antikvariāts apmetas vēsturiskā ēkā

Oļegs Fogelmanis, Irēna Voitāne, Diāna un Jevgeņijs Ivanovi un domes Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis // Foto: Aleksandrs Rube

19. jūnijā Daugavpils cietoksnī atklāja vēl vienu unikālu vietu – telpu, kuru aizpilda antikvariāts, senlaicīgas mēbeles, XIX gadsimta kleitas un tērpi. To visu tagad var apskatīt, pataustīt, pielaikot un iegādāties bijušās provianta noliktavas otrajā stāvā Nikolaja ielā 9, pateicoties biedrības „Atmiņu lāde” un uzņēmuma „Vintāža” pūlēm.

Nepagāja ne divas nedēļas pēc mākslas galerijas „Baltais zirgs” atklāšanas ēkas pirmajā stāvā, un nu jau šī neparastā vieta sāk plesties plašumā. Tā arī ir enerģiskās Irēnas Voitānes („Atmiņu lāde”) vadītās iniciatīvas grupas galvenā ideja. Šīs vietas iespējas pirmie nolēma izmēģināt Jevgeņijs un Diāna Ivanovi – uzņēmēju pāris, firmas „Vintāža” īpašnieki.

„Viss sākās ar hobiju,” stāsta J. Ivanovs, „pirms aptuveni desmit gadiem sāku interesēties par mēbelēm un senlaicīgiem priekšmetiem, bet beidzamajos trijos gados nodarbojos ar to komerciāli. Visas lietas mēs meklējam un pērkam galvenokārt no privātpersonām Beļģijā, Holandē, Vācijā un Francijā. Turklāt es iegādājos tikai kvalitatīvus priekšmetus un nekad neņemu to, kas jau ir izmests.”

Atklāšanas laikā par saviem pārdzīvojumiem pastāstīja cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis, atzīstot, ka ēkas labiekārtošana viņam bija ne tikai satraucošs, bet arī patīkams darbs. Viņš atzīmēja, ka mēbeles, tērpus un gleznas šajā ēkā var atrasties tikai siltajā gadalaikā, - pagaidām vēl nav skaidrs, kā nodrošināt objekta darbu ziemā. J. Ostrovskis, domes priekšsēdētājs Rihards Eigims un pilsētas domes deputāti pateicās entuziastiem un Irēnai par unikālas „pasaku valstības” radīšanu nepārtraukti mainīgajā cietoksnī.

Kultūras biedrības un pilsētas vadība aicina visus, kam ir vēlēšanās īstenot interesantas idejas, nākt uz šejieni. Varbūt, ja pilsētnieki izrādīs lielu interesi, nākotnē visa šī ēka pārvērtīsies līdz nepazīšanai. Tajā vēl ir daudz tukšu telpu.